Proporcjonalna czcionka Temat: Re: poczta
Autor: asad10 Data: 20 Maj 2010
Odwołania: 1
Użytkownik "asad10" <asad10USUN@USUNgazeta.pl> napisał w wiadomości grup dyskusyjnych:408EA4E6-B641-4F99-B245-70E479B50E53@microsoft.com...
> WinXP SP3, niedawno postawiony. Nie mogę otworzyć załączników w poczcie. > Dotyczy to wszystkich załączników: *.jpg, *.pdf, *.doc itd. > Najpierw próbowałem Outlook Express, w opcjach Nie pozwalaj na otwieranie > załączników odznaczone. > Potem zainstalowałem WLM, ale to samo. > Przy próbie otwarcia załącznika z programu pocztowego objaw jest taki, > jakby program się zawieszał, potem komunikat 'Microsoft przeprasza, > aplikacja zostanie zamknięta...' > Zapisać się da, po zapisaniu otworzyć się da. >
Na stronie Grzegorza znalazłem wskazówkę: Jak zablokować/odblokować możliwość zmiany ustawienia blokującego załączniki w Outlook Express? W kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Outlook Express należy utworzyć wartość BlockExeAttachments typu DWORD. Wpisanie do niej wartości 1 spowoduje zablokowanie możliwości zmiany ustawienia pozwalającego na dostęp do załączników. Ten wpis w rejestrze przyda się administratorom, którzy nie chcą aby niefrasobliwi użytkownicy mogli w okienku Opcje, w zakładce zabezpieczenia, wyłączyć blokadę załączników i otwierać zawirusowane wiadomości. U mnie takiego wpisu w rejestrze nie było. Postąpiłem odwrotnie, tzn. dodałem wpis i wpisałem wartość 0. Pomogło zarówno dla Outlooka jak i Windows Mail. Ale jak to się stało, że samo się zablokowało? Pozdrawiam,
Andrzej Sadowski
19 Maj 2010pocztaasad10
20 Maj 2010\ Re: pocztaasad10