Proporcjonalna czcionka Temat: Re: Vista problem z partycjami
Autor: IDKrzych Data: 28 Maj 2010
Odwołania: 1
> Lenovo SL500 z Vista Home Premium. Po raz drugi wystąpił n/w problem: > przy starcie systemu pojawia się napis Brak pliku BOOTMGR ... > Butuję komputer z plyty CD i podglądam partycje. Są dwie primary - C: > (wiem też, że tu był instalowany system Windows) i primary active - D:. > C: jest z systemem plików 0x12h (NTFS Compaq Setup) > D: jest z sytemem plików 0x7h NTFS > Zmieniam typ partycji C: na 0x7h i robię ją aktywną. > Restart i wszystko OK!
Ja mam taką teorię ... typ partycji 0x12h (NTFS Compaq Setup) jest chyba ustawiany przez "Biosowe systemy recovery" .. ... jest to z reguły ukryta partycja z fabrycznym obrazem systemu. -> czasami po zmianie typu na zwykłą 0x7h NTFS - daje się z niej uruchomić normalnie system (o ile obraz recovery jest odpowiednio przygotowany) czyli na moje: - albo użytkownik pracuje na zmodyfikowanej partycji "recovery" systemu - która powinna być niewidoczna, - albo już nie ma żadnej fabrycznej partycji "recovery" - ale pozostał włączony mechanizm przywracania systemu - który od czasu do czasu głupieje i zmienia typ partycji. takie moje teorie ;) Pozdrawiam
IDKrzych
"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie wielowymiarowym, w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym." (S. Lem 1999)