Proporcjonalna czcionka Temat: Vista nie startuje, blue screen, b??d 7B
Autor: Grzegorz Data: 08 Gru 2010
Odwołania:
Po tylu latach pracy z komputerami nie sadzilem, ze mnie to spotka. Najpierw sprzet: MS Vista 32-bit, dysk WDC Blue 250GB SATA, plyta Foxconn na AMD690G i ATI SB600. Zachcialo mi sie aktualizowac sterowniki plyty glownej. Wgralem jakis do southbridge (nie byl to pakiet 10.11 ze strony Ati tylko cos luzem tam znalezione) , ale podczas instalacji bylo napisane, ze jest do NorthBridge. Nic to, pewnie cos pozmieniali (logo nowe pakietu, niedawno AMD przejelo ATI). Niektore programy zaczely sie wysypywac. No to mowie, odinstaluje ten sterownik i wroce do poprzedniego z paczki. Po odinstalowaniu system juz sie nie podniosl. Nie dziala zaden wariant podnoszenia, nie dziala naprawa z plyty instalacyjnej. Blad 0x0000007B. Sprawdzilem juz o tym wszystko. Albo wirus, albo sterownik SATA do dysku. Stawiam na sterownik. Sprawdzilem dysk 4 plytami ratunkowymi Kaspersky, Avira itp, czysto. Podczas naprawy widac system VISTA na liscie, to jakby sterownik dzialal (dziwne). Proba naprawy z opcji z plyty instalacyjnej "podczas uruchomienia" pokazuje, ze bledow nie ma, a system dziala ok i powininiem sie uruchomic (kwardatura kola). Przegladanie dysku pokazuje mi wszystkie pliki, jakby nic sie nie stalo. Ladowanie sterownikow SATA a raczej RAID/AHCI konczy sie prawidlowo (nie wiem tylko czy wgrywa sie to na potrzeby instalacji czy na stale do katalogu sterownikow Windows). Sterownikow do SATA nie mam, chyba nie istnieja. Zawsze slyszalem, ze Vista potrzebuje takowego ale ja go nigdy nie widzialem. Na stronie Foxconn ani slowa, na Ati takze. Czeski film. Uzylem pro forma programu do obslugi dyskow, MBR Magic czy jakos tak (mam caly pakiet Hirensa) pokazuje mi wszystkie partycje jak trzeba (mam 5 partycji). Kazda ma opis rozmiaru w MB, kolumne Home oraz Visible. Wszystkie sa Visible (YES), ale w Home tylko ostatnia, piata pratycja ma Home jako YES, reszta partycji HOME NO. Co to znaczu - nie mam bladego pojecia. Czyzby chodzilo o aktywna partycje bootujaca? Gdtyby tak bylo, nie startowalby w ogole system, a startuje tylko zaraz po wyborze trybu (normalny czy awaryjny pojawia sie blue screen jak na wstepie). Zaczynam sie gubic. I prawde mowiac skonczyly mi sie pomysly. Odnosze wrazenie, ze musze albo: - wgrac prawidlowy sterownik SATA, tylko jak i skad go wziac? - albo poprawic cos z partycjami, zakaldajac, ze "przypadkiem" cos sie przestawilo. Czy ktos moze mi pomoc. Kazda mysl jest dobra, poza pomyslem na format. Jesli naprawa powyzszego zawiedzie moze znacie inna solucje jak zachowac dane systemu Vista i wgrac go ponownie na partycje C ? Z gory dzieki za pomoc. Grzegorz