Proporcjonalna czcionka Temat: Nietypowy problem - aktywacja Windows w Windows (maszyna wirtualna)
Autor: Yarael Poof Data: 16 Lut 2011
Odwołania:
Witam. Chcę sobie stworzyć środowisko testowe z czystym, "nieskażonym" Windows XP Pro. No i oczywiście najmniejszym możliwym kosztem, nie uśmiecha mi się kupowanie dodatkowej licencji, więc wymyśliłem, że z lekkim tymczasowym jej nagięciem nie byłoby to wielkie przestępstwo, nie mniej nie wiem jak to zrobić od strony technicznej. 1) Na komputerze mam zainstalowany Windows XP Pro. 2) Na to instaluje jakąś maszynę wirtualną, najchętniej VirtualBOX, ewentualnie VMWare, ale raczej niechętnie, ze względu na wyjątkową "mułowatość" tej ostatniej. 3) Na tejże maszynie instaluję dokładnie tego samego Windowsa, z moimi numerami seryjnymi. No i teraz pozostaje problem aktywacji. Niestety z punktu widzenia tego wirtualnego Windowsa sprzęt nie jest już ten sam, więc przeniesie pliku wpa niestety nic nie daje. Oczywiście mógłbym kliknąć "aktywuj przez internet", ale nie bardzo chcę tego nadużywać. W urzędzie mamy oprogramowanie Microsoftu nie wymagające aktywacji, no ale to jest oprogramowanie urzędu i nie chce go używać. Nie chcę też stosować pirackich złamanych wersji. Czy ktoś zna jakąś w miarę bezbolesną metodę aktywacji takiego Windowsa na wirtualce? Zapewne Microsoft dysponuje taką wersją, przeznaczoną właśnie do betatestów itd. ale jak mówiłem, nie uśmiecha mi się dokupywanie ekstra licencja na parorazowe użycie. Jeszcze raz: jak zaktywać tego samego Windowsa, na tym samym fizycznie komputerze i z tymi samymi numerami seryjnymi (legalnymi!) ale osadzonego w maszynie wirtualnej. Jakieś pomysły? Maciej