Proporcjonalna czcionka Temat: Re: win xp albo 2008 srvr - mapowanie bez usera
Autor: PrzemekD Data: 14 Gru 2010
Odwołania: 1 2
U?ytkownik "Michal Kawecki" <kkwinto@o2.px> napisa? w wiadomo?ci news:11r9ekxet460k.dlg@kwinto.prv...
> Dnia Fri, 10 Dec 2010 09:45:08 +0100, PrzemekD napisa?(a): > > Silnik SQL przy dost?pie zdalnym nie potrzebuje lokalnego konta usera. > Dost?p do zasob?w uzyskasz poprzez udzia? IPC$ i dalej przez udzia?y > administracyjne C$, D$ itd. W W2k8 trzeba go sobie w??czy?: > [HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System] > "LocalAccountTokenFilterPolicy"=dword:00000001
Wyja?ni? to dok?adniej: Jest sobie serwer SQL (a) jest sobie klient (b) i jest sobie serwer plik?w (c) I teraz klient B ??czy si? do serwera A (a ?ci?lej jakas aplikacja, kt?ra z tego sql'a korzysta) i jest tam taka opcja "backup bazy danych" gdzie trzeba poda? LOKALN? ?cie?k?, gdzie te pliki maj? by? zapisane. S?owo "lokalna" - odnosi si? do serwera a nie klienta. I teraz chodzi o to aby to serwer SQL (A) m?g? "sobie sam podmapowa?" zas?b z serwera plik?w C Zdalny dost?p do tego serwera A - nie wchodzi wgr? - dodatkowo wymaga?oby to jakiegos dzia?ania ze strony serwera plik?w C ...Hmm - teraz wpad? mi do g?owy pewien pomys? - z tego co kojarz? to przy podawaniu ?cie?li UNC mo?na by?o poda? nazw? u?yszkodnika i jego has?o - mo?e to by zadzia?a?o.. Kojarzycie sk?adni?? ja mam zawsze z tym problem.
> > Alternatywnie do backup?w mo?na u?y? jakiegokolwiek narz?dzia > wykonuj?cego je lokalnie i przesy?aj?cego je na zdalny serwer sk?aduj?cy > dane, z wykorzystaniem dowolnego innego protoko?u ni? Samba. Np. ftp, > mail, rsync, etc.
Opis powy?ej - nie wchodzi w gr?.
> A konta Go?? nie w??czaj, bo to zaprzeczenie idei bezpiecze?stwa serwera.
..si? rozumie, si? wie... :)