Proporcjonalna czcionka Temat: instalacja dwóch systemów ale tak by się nie gryzły
Autor: Piotrek Data: 28 Lis 2010
Odwołania:
Witam mam sobie od lat Windowsa XP i chodzi bez zarzutów, ale zaczyna mi brakować miejsca na dysku twardym. Chcę dokupić nowy większy dysk i tak sobie pomyślałem że testowo chciałbym zobaczyć jak działa Windows 7 i to 64 bit, i ewentualnie go zostawić lub wrócić do starego systemu. Nie chciałbym więc formatować starego Windowsa. Na dodatek gdy instalowałem Xp zapomniałem włączyć tryb AHCI żeby na dysku włączyło się kolejkowanie zadań NCQ. Teraz chciałbym zrobic tak: wypiąć stary dysk ze złącza Sata2 i podłączyć nowy, a w Biosie przestawić wszystko w tryb AHCI, a następnie zainstalowac Windows 7 na nowym dysku. Po instalacji i wgraniu sterowników podłączyć stary dysk - w celu dostępu do dokumentów. Czy to jest możliwe? Płyta główna fo Gigabyte GA-P35C-DS3R. Jak mi się nie będzie podobało to chciałbym powrócić do poprzednich ustawień i stary dysk podłączyć jako główny i pracować dalej na XP, a nastepnie podłączyć nowy dysk i go sformatować wykorzystując go jako magazyn danych. i teraz: - czy po instalce win7 64 bit i podłączeniu starego dysku będzie problem skoro jest tam XP 32 bit i spodziewac się bluescreenów - jesli tak to czy da się to jakoś rozwiązać bez formatowania - w razie powrotu na XP podłączenie dysku z Win 7 spowoduje problemy jw. przy czym mogę ewentualnie dowolnym Partition Managerem odpalonym z DVD usunąć - ale tego nie jestem pewien - partycję z Win 7 i podłaczyć pusty już nowy dysk po czym sformatować go już pod Xp czym prawdopodobnie ominę problem?