Piotr Palusińs...12/12 01 Gru 2009
Witam szanownych grupowiczow. Outlook - pelny 2003, utworzylem dwa profile i mam ustawione wybieranie profilu przy uruchamianiu programu i tu mam pytanie czy jest jakis sposob aby nazwa tego wybranrgo profilu gdzies sie pokazala , w ekspresie byla ona widoczna na pasku aplikacji zaraz po nazwie Outlook express - nazwa tozsamosci, w wersji pelnej nie moge tego znalezc. Dzieki za
Tomek Wojciecho...2/2 01 Gru 2009
Ustawiłem sobie w domu mały routerek wifi. Wyszarowałem folder na jednej windzie (na maszynie podłączona kablem do routera), i próbuję go czytać z innej (połączonej po wi-fi). Transfer jest niestety strasznie nędzny, rzędu 200 kB/s. Ale gdy na tej samej maszynie "źródłowej" uruchamiam linuksa i pobieram z niego pliki np. winscp-em, ich transfer jest też normalny (tzn jakieś 10x szybszy).
...:::Tomek:::....3/3 01 Gru 2009
Witam, w zasadzie pytanie dotyczy Windowsa 7, ale pewnie w przypadku XP jest tak samo. Planuję wymienić laptopa i model, który wybrałem ma najprawdopodobniej zainstalowaną 64-bitową wersje Windows 7. Jak wygląda kompatybilność aplikacji? Da się na tym bez problemu uruchomić wszystko, co działało na XP 32 bit? -- Pozdrawiam Tomek
Michal Kawecki5/5 01 Gru 2009
Jak dla użytkownika z ograniczonym dostępem ustawić możliwość wykonywania aktualizacji windows oraz wybranych programów (np. NOD32) wymagających praw administratora? Widziałem pod nLite coś takiego w odniesieniu do użytkowników bez praw administratora. Jak to zrealizować ręcznie?
Jan1/1 28 Lis 2009
Po sformatowaniu drivera programem HP USB zapytuje czy mozna zainstalowac na driverze dodatkowy system, jesli tak to prosze o podpowiedz za co serdecznie dziekuje. Emeryt
vogl2/2 27 Lis 2009
Witam W IE8 przestała mi działać funkcja ?znajdź? (ctrl+F). Miałem już wcześniej ten problem zaraz po postawieniu systemu i wtedy pomogła jakaś kosmetyczna operacja na rejestrze. Nie pamiętam czy wówczas była to kwestia wpisania z "palca" jakiegoś krótkiego polecenia czy wgranie "gotowca": ściągniętego z sieci. Niestety nie mogę teraz znaleźć tego przepisu na uaktywnienie pod IE
mz2/2 27 Lis 2009
Dzien dobry Grupie. Jestem nowa osoba i pozwolcie,ze sie krotko przedstawie.Jestem z Lodzi. Amatorsko zajmuje sie eksploatacja komputera. Mam legalny system Xp. Chcialem kupic i zainstalowac <windows7>. Tu mam pytanie. Czy pod wersja <windows7 64> beda chodzily programy z <Xp 32> ? Bardzo prosze o odpowiedz, porade... Pozdrowienia Pawel Jedrzejewski __________ Informacja
Piotr Palusińs...4/4 25 Lis 2009
witam z poczty WP zostal otwarty plik doc, dokonano zmiany jakiejs tam, i kliknieto dyskietke, czyli zapisz. Gdzie ten diabel XP zapisal ten PLIK????:((( Vista zapisuje takie pliki jak wynika z praktyki gdzies w USERS/uzytkownik/AppData.........Temporary.......ja mam viste ale takiego katalogu nie moge u siebie znalesc , a gdzie zapisuje XP? i jak to znalesc? sprawa dosc pilna.
Piotr Palusińs...2/2 25 Lis 2009
Witam, Przepraszam jesli to nie ta grupa, ale moze tu ktos bedzie w stanie mi odpowiedziec, Tak jak pod WinXP dziala mi bez problemu tworzenie katalogow ze zmiennej %date% tak pod win98 ni chu chu... :) Jakaj est alternatywa dla %date% pod win98 aby z BATCHa mozna bylo tworzyc katalogi o aktualnej dacie? pozdrawiam
..:: sjf ::..5/5 25 Lis 2009
Nie ma polskiej grupy dotyczącej pakietu Office i Excela, więc spróbuje tutaj. Mam wpisaną bazę książek w formularzu Excela, jest tam około 7000 pozycji, teraz przydałoby się nadać im l.p. w pierwszej kolumnie, jak to prosto zrobić by Excel nadał kolejne numery od 1 do 7000 w danym szyku? Drugi problem w ostatniej kolumnie muszę mieć numer danej pozycji zaczynający się od 4397 i też
Enki15/15 24 Lis 2009
...problem dotyczy moze wlasnie bardziej systemu WinXP. Komputer sygnalizuje przylaczenie aparatu D90 do portu USB , ukazuje sterownik D90 w menagerze urzadzen jako prawidlowo zainstalowany i czynny , natomiast nie pokazuje karty pamieci w oknie "Moj Komputer" , co uniemozliwia transfer z karty pamieci w aparacie na HDD w kompie. Z komputera mozna "strzelac" fotki sterujac aparatem i
Aston4/4 23 Lis 2009
czesc, znacie jakis programik pod windows, coby wyswietlal informacje o pamiecie RAM (ile zajete, ile wyswapowane i ew. ile CPU). wiem, ze menadzer zadan podaje takie cos, ale chcialbym aby info sobie plywala lub zostalo umiszczone w dowolnym miejscu na ekranie np. na gorze ekranu, pasku okna a nie tylko w systrayu. -- ThinkXtra
Piotr Palusińs...17/17 22 Lis 2009
Jak instalowa? program np. do kosztyrosowania pod XP kt?ry wymaga do zainstalowania, uaktualnie? z sieci i czasem do normalnego dzia?ania konta uprawnie? Administratora? Wszak nikt rozs?dny nie chce regularnie pracowa? na koncie Administratora...
szymek5/5 22 Lis 2009
Witam, posiadam Win XP zainstalowany jako drugi system na Apple iMac 24'' w Parallelsie.Wszystko pracuje bez zarzutu, jednak nie instaluje się aktualizacja zabezpieczeń systemu Windows XP (KB956844).Przy każdym włączeniu XP pojawia się komunikat o aktualizacji a po próbie tej aktualizacji komunikat że aktualizacja nie została zainstalowana. To jest uciążliwe. co z tym zrobić?
jerzu5/5 21 Lis 2009
Witam Na grupie sprzetowej mnie zignorowanom wiec pytam tutaj, moze akurat to kwestia softwarowa. Mam mysz radiowa Logitech LX7 z donglem USB taka jak tu pokazana: http://www.vedion.home.pl/images/logitech/lx7/mouselx73.jpg Mysz jest podlaczona do portu USB w hubie wbudowanym w monitor HP LP2275w. Wszystko od ponad roku smigalo ok. Kilka dni temu zmienilem karte graficzna z GF8600
Andrzej1/1 21 Lis 2009
Przesta?a mi dzisiaj dzia?a? klawiatura wirtualna w programie antywirusowym Kasperky. Tzn. pokazuj? si? na ekranie klawiatura lecz klikaj?c na jej klawisze nie ma ?adnej reakcji . Co mam zrobi? aby przywr?ci? jej prawid?owe funkcjonowanie ? Andrzej
Piotr Palusińs...2/2 20 Lis 2009
Witam! Wyglada na to, ze ktoras z aplikacji co jakis czas powoduje blad na dysku w laptopie. Scandisk to sprawdza, "nieokreslony blad w tablicy alokacji, parametr 128"". nie potrafi tego usunac. Pojawia sie nieusuwalny pusty folder z ktorym nic nie mozna zrobic. A Scandisk w stacjonarnym kompie, gdy podepne do niego ten z laptopa jako slave, jakos potrafi sobie poradzic. Sytuacja sie
Przemysław Ryk11/11 20 Lis 2009
Witam Napisalem sobie plik bat, ktory tworzy mi kopie plikow ze zmieniona nazwa. Wyglada to mniej wiecej tak: xcopy "plik z.xls" "plik z 1.xls" /-Y xcopy "plik z.xls" "plik z 2.xls" /-Y xcopy "plik z.xls" "plik z 3.xls" /-Y Niestety po uruchomieniu pojawia sie takie cos: D:\>xcopy "plik z.xls" "plik z 1.xls" /-Y Czy plik z 1.xls okresla nazwe pliku, czy katalogu w katalogu docelowym
Petersonix11/11 19 Lis 2009
Witam Dla wszystkich zainteresowanych info ze strony internetowej: Jak zauważył zarówno Paul Thurrot, jak i Ed Bott (Microsoft MVP), wraz z premierą Windows 7 zmieniły się warunki licencji OEM - Microsoft odebrał prawo indywidualnym użytkownikom do nabywania i instalowania systemów w wersji OEM na samodzielnie składanych lub modernizowanych komputerach. http://www.dobreprogramy.
Michal Kawecki4/4 19 Lis 2009
Witam Problem wygląda tak. Włączam komputer przyciskiem i/o i czekam około 30 sekund. Nie widać trybu tekstowego czyli BIOSu tylko od razu okno logowania windowsowe. Przeinstalowanie sterowników karty graficznej nic nie daje. Mam monitor LCD MAG. Monitor ten na innym komputerze pracuje normalnie tzn. widać BIOS. A na moim komputerze jak podłącze monitor CRT też system startuje z
szymek4/4 19 Lis 2009
chcialbym zrobic cos takiego, ale nie umim. pod jedną ikonką chcę mieć takie cmd albo bat (niestety nie znam się na tym), aby móc ją klikając uruchomić kiklka programów, np. ikonka "Uruchom Komunikatory" a po jej kliknięciu uruchamiają się np. GG, Skype i WLM. -- pzdr, sz.
Leszek K.26/26 18 Lis 2009
no to jedziemy: - jak zmienić/zmiejszyć MFT Reserwed, plik rezerwacji miejsca na mft? - dlaczego widows wykonuje 100 operacji dostępowych do plików na sekundę, nawet gdy komputer nic nie romi? da się coś z tym zrobić? - co się dzieje jeśli jakiś klucz w rejestrze ma zabroniony dostęp? czy to wirus i jak ten klucz odblokować w celu usunięcia? - dlaczego wszystkie windowsy są tak
Alojzy Zakalec1/1 18 Lis 2009
Czy istnieje co?, jaki? program albo co?, co mog?oby dokonac DOK?ADNIE tak g??bokiej ingerencji w system jak nLiteOS w sensie usuni?cia ca?ych modu??w windzianych jak np. Firewall, NetBIOS, Pulpit Zdalny, Outlook Express, Microsoft Messanger i wiele wiele innych, g??bokiej modyfikacji struktury systemu i Rejestru itp itd ? Znaczy JU? PO zainstalowaniu - w przeciwie?stwie do nLiteOS.
Michal Kawecki8/8 17 Lis 2009
Darmowy "rdesktop" dla XP Home z szyfrowaniem? Istnieje coś takiego? Bo z Google wychodzi mi ALBO płatny ALBO szyfrowany, ALBO (w ostateczności) szyfrowanie zapewniane przez plug-in z 2005... W.P.
Skalski6/6 16 Lis 2009
Win XP SP3 + wszystkie łaty Jak w tytule. Jest sobie program DOS-owy, zakupiony wiele lat temu, zabezpieczony kluczem sprzętowym na LPT. Pod WIN98 uruchamia się bez problemu, pod WinXP niestety nie widzi klucza i uruchamia się w trybie demo. Jestem zmuszony odpalać dwa kompy (jeden z Win 98 a drugi z XP). Program nie jest już sprzedawany przez firmę w której go kupiłem. Próbowałem już
Norbert2/2 16 Lis 2009
Darmowy "rdesktop" dla XP Home z szyfrowaniem? Istnieje coś takiego? Bo z Google wychodzi mi ALBO płatny ALBO szyfrowany, ALBO (w ostateczności) szyfrowanie zapewniane przez plug-in z 2005... W.P.
Przemysław Ryk8/8 16 Lis 2009
2 pytania: - czy jest osobna grupa od siódemki ? jak tak, to sorry. - czy MS kiedykolwiek zmieni politykę "twoich ulubionych", "mojej muzyki", "twoich obrazów", "windows masengera" i tych wszystkich gówien, których nie nadążam wyłączać i przez które czuję się traktowany jak debil ?
lamer3/3 15 Lis 2009
Na jednym komputerze mam procesor 1,6GHz i we Wlasciwosciach w ostatniej linii widze: 1.6GHz, 1,5 GB RAM Na drugim mam Intel Core2 Duo 2 GHz (T6400) i widze: 1.2 GHz, 1,99 GB RAM Skad te 1.2?! lamer
Barnaba4/4 15 Lis 2009
W podglądzie zdarzeń jest wpis błędu: Typ zdarzenia: Błąd Źródło zdarzenia: Service Control Manager Kategoria zdarzenia: Brak Identyfikator zdarzenia: 7026 Opis: Nie można załadować następujących sterowników startu rozruchowego lub systemowego: SBRE Google nic na ten temat nie mówi. Czy ktoś wie, o co chodzi? Barnaba
Asad103/3 14 Lis 2009
Heja, Mam problem z uruchomieniem skryptu w katalogu, w ktorym znajduje sie bardzo duzo podkatalogow o dlugich, zblizonych do siebie nazwach, przykladowo: dluganazwa001 dluganazwak02 dluganazwaabc dluganazwa99a W skrypcie odwoluje sie do nich poprzez dlugana~1, dlugana~2, itd. Niestety XP te cyferki po tyldzie nadaje w kolejnosci tworzenia katalogow (co jest jak najbardziej
Piotr Palusińs...6/6 13 Lis 2009
Witam. Nie wiem co przestawilem - pewnie jakis banal. Klikajac na jakiejs stronie plik .zip nie pojawia sie okno z pytaniem gdzie zapisac plik, tylko plik jest sciagany, a nastepnie pojawia sie okno z zawartoscia archiwum. Jak to cholerstwo wylaczyc? Pozdrawiam
MAR12/12 12 Lis 2009
witam. czy po zakupie na allegro (licytacja) uzywanego komputera dell z nalepka licencyjna windows xp dell przysluguje mi prawo instalacji systemu? jesli odpowiedz jest pozytywna, kolejne pytania sa takie: czy system z plyty oem od innego komputera (nie dell) przy wpisaniu klucza z nalepki bedzie legalny? czy mozna znalesc w sieci/otrzymac od della kopie plyty z windows by
MAR4/4 12 Lis 2009
Witam Muszę zainstalować XP Home najlepiej z SP3 na kompie z naklejką XP Home OEM. Stary system się rozleciał, płyty oryginalnej brak. Czy ktoś mógłby doradzić skąd zassać obraz? Źródło musiało by być wiarygodne, nie chciałbym trojana czy innego syfa w prezencie. Może taki obraz jest dostępny w pobieralni MS? -- Jacek
Grzegorz Kurczy...1/1 12 Lis 2009
Witam Od paru dni walczę w XP Pro z dziwnym problemem. Dodaję połączenie sieciowe VPN (PPTP). Wszystko hula bardzo ładnie. Tylko jest jeden "mały" problem. Po jakimś czasie próbuję rozłączyć połączenie VPN, a tu zonk... połączenie jest cały czas aktywne, a co śmieszniejsze wszystkie połączenia sieciowe stają się "nietykalne". Opcje menu podręcznego (prawoklik) wszystkich połączeń
mik3/3 11 Lis 2009
Witam Czy podczas instalacji nowego sytemu z najnowszym Service Pack'iem na starszych komputerach (5 lata i więcej) trzeba instalować sterowniki do chipsetu typu VIA 4in1, SiS Driver? Jeśli tak, to instalować sterowniki umieszczone na CD dołączonej do płyty głównej lub zamieszczone na stronie producenta płyty głównej (jeśli płyta główna jest starsza to te sterowniki rzadko są
Piotr Palusińs...6/6 11 Lis 2009
Mam problem z ustawieniem poczty email jako programu us?ug IE ; narz?dzia/opcje internetowe/programy. Okienko poczta e-mail pozostaej puste i nie mog? wpisa? nazwy programu Outlook Express.
Piotr Palusińs...14/14 10 Lis 2009
IE7 nagle przestal dzialac. Odinstalowanie i zainstalowanie IE8 nic nie dalo. Siec chodzi normalnie, pingi na nazwy tez. W czym moze byc problem? Pozdrawiam
Piotr Palusińs...23/23 10 Lis 2009
Czy ktos z Was zglebial temat licencji OEM Windows 7 ? Czy faktycznie mozna ja nabyc i zainstalowac tylko z nowym komputerem, czy mozna kupic osobno jak XP ? Pozdrawiam Jacek __________ Informacja programu ESET NOD32 Antivirus, wersja bazy sygnatur wirusow 4576 (20091105) __________ Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET NOD32 Antivirus. http://www.eset.pl lub
Michal Kawecki3/3 09 Lis 2009
Czesc jeszcze szwendaja sie jakies programy pod DOS, ktore drukuje do LPT1. Kiedys w win95/98 mozna bylo przechwycic port lpt i skierowac do drukarki windows (lokalnej lub sieciowej). Jak takie rzeczy robi sie pod windows xp? -- ThinkXtra
Piotr Palusińs...17/17 09 Lis 2009
Witam. Jak poprawnie umieszczać linki do wiadomości, żeby otwierały się one w czytniku grup dyskusyjnych? Z tego co wyszukałem google to: 1. Każda wiadomość na grupie dyskusyjnej ma Message-ID: <XXX@XXX> 2. Żeby ją otworzyć w przeglądarce internetowej to należy wpisać http://www.42.pl/gg/Mesage-ID czyli na przykład http://www.42.pl/gg/hbibsp$vvs$1@news.onet.pl W przeglądarce
Piotr Palusińs...2/2 09 Lis 2009
Zaczęło się od tego, że komputer strasznie zaczął mi mulić, nic nie mogłem zrobić, nawet odpalić menedżera zadań. Myślałem, że to z przegrzania, bo zasilacz i radiator na procku były gorące. Wyłączyłem kompa, odkurzyłem wszystko w środku i odpaliłem. Niby wszystko działa normalnie, ale nie mogę w ogóle uruchomić niektórych programów. Po prostu po kliknięciu w celu otwarcia nic się nie
Piotrek3/3 08 Lis 2009
Witam Mam oryginalne 3 płytki CD Audio. Na nich nagrany jest także teledysk w formacie mpeg. I XP go nie widzi, widac tylko pliki *.cda. Najśmieszniejsze że w opisie płyty pisze, że sposób uruchomienia jest opisany w pliku readme.txt w katalogu głównym płyty, ale go po protsu nie ma. Mało tego - na starym kompie z 2002 r całosć o dziwo działa i jest widoczna, ów plik także. A w nowym
Ja2/2 07 Lis 2009
Witam. Próbuję uruchomić grę ZEUS Master of Olympus, ale nie działa pod XP. Zainstalowałem ją. Wszystkie opcje kompatybilności nie działają. Problem wygląda tak, że odpalam ikonę startową zeus.exe pojawia się na jakieś 5 sekund "klepsydra" i znika. Jakby nic się nie zdarzyło. Kiedyś na amidze był taki soft SNOOPDOS, który wyświetlał jakie biblioteki, pliki, porty i jaki proces próbuje
DooMiniK2/2 06 Lis 2009
Witam Widzialem kiedys taka gre, ktora polegala na tym aby pisac na klawiaturze wyrazy ktore powoli sie obnizaly. Po prawidlowym napisaniu tego wyrazu znikal on a przy blednym trzeba bylo pisac jeszcze raz. Oczywiscie przy dojsciu wyrazu na dol ekranu (nieprawidlowym jego napisaniu) odejmowalo punkty. Gra calkiem fajna bo pomaga cwiczyc pisanie na klawiaturze dla osob, ktore chca
Skrypëk6/6 05 Lis 2009
Mam laptopa z zainstalowanym legalnym XP HOME. Niestety przydałby mu się format i wgranie na nowo systemu. Nie mam do niego płytki, ale od spodu jest oryginalna naklejka z kodem do XP HOME. Wystarczy że ściągne jakiegoś pirata z sieci i to będzie działać, czy może być problem i np wersja z SP3 nie zaakceptuje tego kodu?
Krzysiek Koston5/5 05 Lis 2009
Hej Zakupiłem nowego kompa (składak). Płyta główna Asus M4N78, Phenom X2 II 550 BE. Asus Nvidia GTS250 1GB, 4GB RAM (Corsair) Korzystam z XP Sp3 + najświeższe sterowniki. Problem: Przy użyciu obu kości ram (2x2gb) system lubi się wywalić z bsod'em (sygnalizuje różne pliki, czasem bez msg o problemowym pliku). Testowałem pamięć GoldMemory, Memtestem i czymś tam jeszcze. Wszystko jest
lamer3/3 04 Lis 2009
Hej Chcę kupić XPka, ale Box Home PL Sp3, a takiego jak na złość w sklepach nie ma. Jest tylko na allegro: http://allegro.pl/item790780894_nowy_windows_xp_home_edition_pl_box_f_vat_22.html ale jakoś mi ten sprzedawca nie wygląda zbyt pewnie no i nie ma Sp3. lamer
Piotr Palusińs...4/4 03 Lis 2009
Probuje jeszcze szukac pmocy na tej grupie, bo probowalem chyba wszystkiego. Wczoraj, niespodziewanie, nagle windows sie zrestartowal (jakby zanik pradu, ale potem doszedlem do tego, ze system sie uruchamia automatycznie, gdy wystepuje niebieski ekran). Gdy wylaczylem automatyczne uruchamianie podczas crashu, zobaczylem blad odnoszacy sie do pliku: CBUFS.SYS i jakies adresy z pamieci.
Grzegorz Niemir...3/3 02 Lis 2009
Witam, kolega ma IBM T43. Pewnego poranka przyszedl do firmy, wlaczyl lapka, cos tam klikal OK i po chwili zaczal sie nieco denerwowac, bo klepsydra "mielila" dobre kilka minut. Ma zainstalowanego Nortona antyvira (legalny jak i "caly" laptop) i on tez muli na wstepie startu. Po kilkunastu minutach jakos udalo nam sie uruchomic winde. Ale niestety okazalo sie, ze przy probie odebrania
Michal Kawecki2/2 02 Lis 2009
Witam Po wpisaniu hasla uzytkownika system wyswietla komunikat o błedzie w services.exe i albo zawiesza system, albo uruchamia ponownie. Zauważyłem w katalogu użytkownika strukturę katalogow /Widows/System (w środku brak plikow). Po zmianie nazwy tego katalogu wszytsko wróciło do normy (potem usunąlem katalog i na razie wszytsko działa). Przeskanowalem system Nodem32 i nic nie