Grzegorz Niemir...8/8 06 Gru 2007
Witam Pytanie na początku czy w winxp można poprawnie wyświetlić nazwy plików zakodowane w utf8? W głównej mierze używam linuksa, na nim pozmieniałem wszystkie nazwy plików z pliterkami na zakodowane w utf8. Pod linuksem widzę poprawne pliterki(testowane na systemie plików ntfs, fat32 i ext3) natomiast pod windowsem już nie. W jakimkolwiek komanderze, linii poleceń i eksploratorze
Adax4/4 06 Gru 2007
Witam, mam outposta i w trybie uczenia mam problem zz zdalnym pulpitem -nie puszcza! Co zrobic? Daje "przepuszcaj wiekszosc i idzie, ale to pzreciez nie o to chodzi . Pozdr
robo9915/15 06 Gru 2007
Witam wszystkich ! Mam problem z windowsem XP, a mianowicie w menu start w miejscu gdzie wyswietlaja sie skroty do ostatnio uzywanych programow - za kazdym razem kiedy restartuje ten komputer mam tam domyslne ( czyt. fabryczne ) skroty. Wszystko resetuje sie. Jest to nowy komputer, ktory podlaczyli mi ostatnio do sieci w biurze ( ale mialem juz ten problem kiedy byl samodzielna
Netx3/3 06 Gru 2007
Czy istnieje jakis darmowy badz tanszy odpowiednik Fine Reader'a? Potrzebuje od czasu do czasu przeksztalcic skan do postaci Worda. Program powinien rozpoznawac polskie litery. Byloby super jakby potrafil wstawic obrazki ze skanu (jesli wystepuja) i rozpoznac wielkosc czcionek i wyboldowania - ale to nie jest niezbedne. Mam firmowe oprogramowanie do skanera w urzadzeniu HP-PSC1510, ale
Piotr Krzyżań...2/2 06 Gru 2007
Potrzebuje moc zmieniac ustawienia sieci z poziomu terminala (skrypt). Czy Windows Xp posiada taka funkjonalnosc? Jesli nie to czy sa zewnetrzne narzedzia do tego (np. pakiet w cygwin?) -- Marcin Wójtowski mw@dmcs.pl
"": "": Marcin:...2/2 06 Gru 2007
Korzystam z Microsoft Outlooka 98 i wkurza mnie, ze w otrzymywanych wiadomosciach (czesto reklamach) nie wyswietla obrazkow lecz do kazdej wiadomosci zalacza pliki. Rozumiem, ze jest to jakis filtr. Wiem po co jest to robione ale sam chcialbym o tym decydowac. Chetnie przesiadlbym sie na inny program ale jak dotychczas nie spotkalem nic co byloby podobne lub lepsze. Moze sie myle ?
Roman Rogóż2/2 06 Gru 2007
Mam takik?opot. Po zainstalowaniu sterownika drukarka dzia?a poprawnie. Po jakim? czasie( trudno mi okre?li? jakim) mo?e kilka dni wydruki sie rozje?d?aj? tzn. jedna strona jest drukowana na 3 - np strona testowa WIN XP. Po wyrzuceniu sterownik?w i ponownym zainstalowaniu ( oczywi?cie wyczyszczeniu rejestru) wszystko wraca do normy czyli drukuje poprawnie - mo?e kto? mia? taki problem i
zly25/25 06 Gru 2007
Witam, Niby sprzetowo, ale jednak rzecz sie dzieje zaleznie od trybu uruchomienia xp, wiec chyba dobra grupa bedzie. Mam trzy dyski, glowny na sata samsung 320 gb, i drugi na ata seagate 160gb Na glownym jest xp, na na seagte byl instalowany oddzielnie (przy odlaczonych innych dykach) vista, choc to juz nieaktualne bo udalo mi sie sformatowac partycje. Trzcie to maxtor 60gb, ale to
Animka18/18 06 Gru 2007
Witam! Czy jeśli mam router z firewallem, przez który się łączę z Internetm mogę wyłączyć zaporę Windowsa dla tej sieci LAN? To prosta sieć domowa, więc nie ma zagrożenia, że ktoś od wewnątrz podejmie jakieś wrogie działania. Czy firewall w routerze ASMAXa jest wystarczająct jeśli idzie o ochronę przez zagrożeniami z zewnątrz?
Grzegorz Niemir...16/16 06 Gru 2007
Witam, chcia?bym u?ytkownikom mojej sieci zdalnie zmieni? ustawienie IE, a dok?adniej w??czy? opcj? "U?yj protoko?u HTTP 1.1 dla po??cze? przez serwer proxy". My?l?, aby zrobi? to przez modyfikacj? rejestru u?ytkownika za pomoc? zdalnie wykonywanej aplikacji (komputery nie pracuj? w domenie). Jak najsprawniej i najlepiej wykona? t? czynno?? i co zmieni? w rejestrze, aby ta opcja zosta?a
Dysiek6/6 05 Gru 2007
http://tiny.pl/jjmz KASA ZA DARMO ZA SIEDZENIE PRZY KOMPUTERZE. (Firma jest naprawde wyplacalna, duzo osob tak juz zarabia, miedzy innymi ja, gdybym nie zarabial to nie marnowalbym czasu na pisanie tego posta, pierwsze 15 euro zarobisz w 15 dni, potem pojdzie z gorki, gwarantowane, daj szanse EuroBarrowi, daj mu 15 dni a zobaczysz, na Twoje konto wplynie 15 euro) EuroBarre to
HatMan1/1 05 Gru 2007
Problem : drukarka sieciowa hp 1320 udostępniona na kompie z win98se (opatchowanym OK), kilka komputerów z win xp home drukujących bez problemów na tej drukarce i dwa nieszczęścia - laptopy hp z vistą. win98se+xpeki pracują znakomicie z drukarką, natomiast nijak nie można zmusić visty - mimo pierwotnego odnalezienia drukarki - do drukowania. komp ten z win98se nagle przestaje być
Piotr Krzyżań...2/2 05 Gru 2007
Witam, poszukuje rozwiazania problemu: siec lokalna, kilkanascie komputerow, jeden "master" z drukarkami, faxem i katalogami, i jak udostepnic w/w zasoby ale tylko niektorym, ale tak zeby sie do nich dostac trzeba bylo podac haslo, jest mozliwosc wygenerowania dodatkowych kont (jesli jest taka potrzeba) ja juz probowalem w narzedzia administracyjne => zasady zabezp. lokal. i tam
Piotr Palusińs...2/2 05 Gru 2007
Witam, mam nastepujacy problem: Z laptopem zakupilem system winxp pro sp2 pl ale nie dostalem plytki instalacyjnej (system byl preinstalowany i aktywowany). Zainstalowalem winde z plyty kolegi tzw. corporate z ogolnie dostepnym kluczem. Mialem zamiar potem zmienic nr licencji tak jak kiedys zrobilem u kolegi czyli narzedziem msoffice keyupdatetool. Niestety operacja sie nie powiodla.
qufel4/4 05 Gru 2007
Witam Podczas uruchamiania windy słychac, jakieś stuki w napędzie CD, stuka tak jakby sie chcial otworzyc, stuknie 2-3 razy po czym pokazuje sie plansza ze nie znajduje głównego dysku i nastepuje restart. Musze kilka razy włączac kompa zeby zaskoczyl. Po uruchomieniu chodzi juz dobrze i prawidlowo sie zamyka. Ktoś wie jaka moze być przyczyna? system to XP Pro SP2
Gemini1/1 05 Gru 2007
Ku memu zaskoczeniu pamiec DDR odchodzi do lamusa czyli znika ze sprzedazy. Udalo mi sie kupic kosc 1024. Mam 4 sloty. 1 i 2 oraz nieco dalej 3 i 4. Stare kosci sa po 256 i byly osadzone w slocie 1 i 2. Wczoraj : w slocie 1- nowe 1024 i w slocie 2 -256 oraz w slocie 3- 256. W pewnej chwili, prawie zaraz po wlaczeniu kompa czuje smrodek. Szybko sprawdzam, poszla pamiec w slocie 3 .
Filon by A-men9/9 05 Gru 2007
Witam Potrzebuje przeniesc system miedzy dyskami SATA dokladnie chodzi o Windows 2003 SBS jakiego softu uzywacie do tego celu do dyskow IDE z powodzeniem uzywalem Ghosta ale z dyskami SATA versja 12 ghosta jakos sobie nie radzi do konca, albo sie zawiesza przy starcie albi nie pozwala sie zalogowac. Pozdrawiam Buniek
TomaSz.9/9 05 Gru 2007
Witam Standardowo do codziennej pracy "na starcie" używam kilka różnych dokumentów i aplikacji. Mój komputer (system XP)pracuje w sieci część tych plików i aplikacji znajduje się na moim lokalnym HDD, a z części korzystam otwierając je w sieci. Aby ułatwić sobie otwieranie ww. dokumentów i aplikacji chciałbym stworzyć pliczek wykonawczy *.bat który po uruchomieniu wykonał by za
Piotr Palusińs...8/8 05 Gru 2007
Witam, Klient poprosil mnie o zainstalowanie Win XP Home SP2 na jego nowej maszynie. Cala instalacja bez problemu zrobilem 2 partycje, system zainstalowalem na wiekszej. Pierwsze odpalenie windowsa wszystko ok, patrze w "moj komputer" no i zauwazylem ze dysk systemowy to dopiero dysk H. Wczesniejsze dyski to wbudowany czytnik kart pamieci. Nie przejmujac sie tym wiele, gdyz
Michal AKA Miki5/5 05 Gru 2007
Skonfigurowalem na komputerze posiadajacym 3 karty sieciowe usluge Active Directory (niestety nie moge sie zalogowac w klienta do domeny), wydaje mi sie ze serwer DNS dobrze jest skonfigurowany a mimo to nie dziala :( Co jeszcze moge zmienic ? :( C:\Documents and Settings\Rafal>nslookup -q=ANY rafalkobe.local 192.168.2.1 *** Nie mo?na znale<? nazwy serwera dla adresu 192.168.2.1:
staszek7/7 05 Gru 2007
Witam Mam sciagniety obraz iso. Suse10.3, sciagalem w pracy na WinXP i niestety sa bledne wyniki MD5Sums, nie chcialbym go wypalac bo moga byc z nim klopopty. Czy pod windowsa sa jakies programy, ktore moga odbudowac w polaczeniu z serwerem zwierciadlanym obraz iso. Nie chcialbym zaciagac jeszcze raz od nowa, bo to 4,1 GB danych. Pozdrawiam
Piotr Palusińs...2/2 04 Gru 2007
Jak w Xp wylaczyc wybudzanie ze stanu uspienia przez mysz? Aby mozna to bylo zrobic tylko klawiatura? W BIOSie nie ma mozliwosci wylaczenia konkretnego przerwania, wiec moze jakosc pod systemem? Jak wylaczyc w XP przycisk wylaczenia komputera, znajdujacy sie na klawiaturze;) Tez w BIOSie brak takiej opcji. Pozdrawiam!
Bynio11/11 04 Gru 2007
ostatnio wylaczalem rozne uslugi podane na jakiejs stronce do poprawienia wydajnosci i teraz mam rozne cyrki z kompem. Przestal byc widoczny aparat cyfrowy w tym sensie ze jest widoczny jako dysk ale wczesniej mialem tak ze odrazu uruchamial sie program ktory zapisywal zdjecia na dysk w katalogach w nazwie z data zdjec oraz zle dziala mi odtwarzacz mp3 . nic nie moge przegrac na niego
Piotr Palusińs...2/2 04 Gru 2007
Witam Mam taki dość irytujący problem - na dwóch komputerach prywatnym i służbowym po włożeniu dysku CD/DVD do napędu wszystkie pliki i foldery posiadają ikonę IE7. Właściwa ikona folderu lub też pliku jest ledwo widoczna zza ikony IE - trzeba się wpatrywać. Bawiłem się też komputerem mojego kuzyna i tam zauważyłem dosłownie ten sam efekt - czyżby epidemia jakaś czy cóś? Co to może być i
pioruns12/12 04 Gru 2007
Witam, nabyłem ostatnio pendrive'a Sandisk Cruzer Contour 4GB i mam z nim mały problem na laptopie. Mianowicie nie zawsze działa programowe odłączanie pendrive'a. Dioda na penie nie gaśnie, a Windows nie wyświetla komunikatu o tym, że można bezpiecznie wyciągnąć sprzęt. W dodatku nie da się w takiej sytuacji wyłączyć komputera, bo Windows staje na ostatnim etapie wyłączania, czyli
Piotr Palusińs...6/6 04 Gru 2007
Witam~ Po jakiś działaniach tweakowych systemu znikła okcja w menu narzędzia "Opcje folderów". Nie ma również ich w panelu sterowania. Wydaje mi się, że to po działaniach Autopacherem. Ale zauważyłem to po kilku dniach i nie mam pewności. Pytanie jak, bo pewnie jakoś w rejestrze idzie to przywrócić? Być może jakiś program co to ustawia? z góry dzięki za pomoc -- Pozdrawiam <<
Tomasz Murgrabi...2/2 04 Gru 2007
Witam probuje naprawic system: 1) startuje z plyty; 2)wciskam drugie "r"; 3)trwa kopiowanie plikow; 4)pierwszy restart komputera; 5)instalowanie windows; 6) podanie numeru seryjnego; 7) instalowanie urzadzen; 8) konczenie instalacji "instalacja zostanie ukonczona za okolo 27 minut" ........... i kaplica ;-( stoi na tym ekraniku i nic sie niedzieje ps. chkdsk byl robiony (nie wykazal
Animka8/8 04 Gru 2007
Witam, mam drukarkę hp officejet k5400 podłączoną do portu USB 1.1 (wcześniej miałem hp deskjet 5550; kontroler usb na płycie ABIT SE6) i zaobserwowałem następujący problem: Bardzo często wyskakują błędy wydruku, w ściśle określonych sytuacjach, np. po dłuższym okresie bezczynności drukarki lub świeżo po uruchomieniu systemu (WinXP SP2+aktualizacje). W przypadku obu drukarek
BH1/1 03 Gru 2007
Witam Mam pod XP virtualbox z zainstalowanym wirtualnym linuksem (Ubuntu). Jak mu podlaczyc fizyczny dysk z juz wczesniej zainstalowanym linuksem? W manualu dosc jasno opisana jest odwrotna mozliwosc (VB pod linuksem), a akapitow o Win nie rozumiem. Moze ktos mi podpowie? BH.
Bushi2/2 03 Gru 2007
Witam, Czy ktoś z was orientuje się czy przewodowa klawiatura Apple (http://www.apple.pl/Keyboard/) będzie działać na PC pod kontrolą WinXP Prof. SP2? A może potrzeba *coś* zainstalować żeby zmusić ją do działania? Spotkałem się już ze starszym modelem klawiaturki Apple działającą pod Win2000, nie wiem tylko czy właśnie było to wspomagane jakimś software'em. Pozdrawiam, Łukasz.
Piotr Krzyżań...3/3 03 Gru 2007
Witam Szukam (pewnie zle, bo na razie bezskutecznie) opisu, jak ograniczyc prawa na koncie uzytkownika do tego stopnia, zeby mogl odpalic 2 programy i nic wiecej (brak dostepu do pozostalego oprogramowania, brak mozliwosci instalacji _czegokolwiek_, mozliwosc zapisu/kasowania/zmiany plikow tylko w obrebie wlasnego katalogu). Prosilbym o pomoc w postaci podania jakichs madrych linkow,
Szef3/3 03 Gru 2007
Witam MAm Xp-ka postawionego na partycji 14 Gigowej. Okazało sie wczoraj ze jest cała zapchana Znalazłęm pare zbednych rzeczy- ale kiedy na dysku C- zaznaczam załą zawartość "(ctrl+a) przy pokazanych ukrytych plikach) łączna wartosc zajetego miejsca to 7 GB Czyli wynikało by ze 7 powinno pokazać jako wolne- ale keidy właczam własciwosci dysku- C- to jest w 99% zajęty-
Grzegorz Niemir...2/2 03 Gru 2007
Witam, szukam aplikacji pod XP ktora umozliwialaby logowanie/zapis wykonywanych czynnosci po uruchomieniu pliku typu exe. Po uruchomieniu programu, laczy sie on z jakimis miejscami/serwerami i pobiera na dysk pliki; chcialbym wiedziec z kim sie laczy (host/IP) i jakie pliki pobiera. Pomocna bedzie wlasnie opcja zapisu poszczegolnych czynnosci (*.log). Prosze o pomoc. Pozdrowienia Piotr
zly7/7 03 Gru 2007
Witam, po włożeniu płytki do napędu DVD i zamknięciu tego napędu, pecet się wyłącza. Czy mam szukać przyczyn sprzętowych, czy może w Windowsie coś się pochrzaniło? Dodam tylko, że zwykle dzieje się tak, gdy jakiś instalator prosi o oryginalny nośnik. Soft 100% legal. Zjawisko sporadyczne. Windows XP HE PL SP 2 + wszystkie łaty. g u c i o
olesio2/2 02 Gru 2007
jak podac skladnie w cmd dla server ftp zeby mozna bylo podac login i haslo ? wiem ze jak sie wpisze fhelp to jest pomoc ale ja nie zabardzo to rozumie. jak podac komende ftp z loginem i haslem .
Quest5/5 02 Gru 2007
Witajcie, ostatnio czyscilem sobie rejestr i musiales uszkodzic alboskasowac jakis klucz gdyz nie moge otwierac zadnych folderow.. tzn stosujac dwuklik myszy na folderze wyskakuje mi monit o wybranie aplikacji ktora umozliwi mi wykonanie tej fukcji wiec musze wybrac c:/windows/explorer.exe ale nie mam mozliwosci zaznaczenia opcji kojazenie tej operacji do programu 'na stale'. i za
olesio6/6 02 Gru 2007
Wiem ze nie na temat ale niewiem gdzie zadac to pytanie .Chodzi mi o spakowanie katalogu rarem z wiersza polecen i haslem zalozonym na tak utworzony plik oraz miejscem doceleowym pliku spakowanego , a konkretnie chce z wiersza polecen spakowac katalog i zalozyc na niego haslo
Leon Mazurek5/5 02 Gru 2007
Mam komp z 2005r. Plyta glowna Asus P4R800UM ma 4 porty dla kosci pamieci. Mam 2x256RAMu. Chce dokupic : 2x512 lub 1x1024 ? Cenowo lepiej by bylo te 512.. Czy to wogole ma jakies znaczenie ? Te 256 jedna na szynie 166 a druga na 200. Teraz DDR sa na szynach 400. Ta karta to obsluguje, ale zdaje sie ze i tak bedzie chodzic jak na 166? A moze zainstalowac w slocie 1 i 2- 512,a w 3 i 4
adasiek1/1 02 Gru 2007
Witam probuje naprawic system: 1) startuje z plyty; 2)wciskam drugie "r"; 3)trwa kopiowanie plikow; 4)pierwszy restart komputera; 5)instalowanie windows; 6) podanie numeru seryjnego; 7) instalowanie urzadzen; 8) konczenie instalacji "instalacja zostanie ukonczona za okolo 27 minut" ........... i kaplica ;-( stoi na tym ekraniku i nic sie niedzieje ps. chkdsk byl robiony (nie wykazal
digitaladam14/14 02 Gru 2007
kombinuje juz 3 dzien i mam dosc win98 widzi ladnie cala siec ale do xp nie moze sie dopchac wyczytalem ze to wina firewalla ale wylaczyc go nie chce porty 137-139 wlaczylem ale nadal nic doinstalowalem nawet netbiu zrobione na prostym udostepnianiu i jedyne co mi sie pojawilo to logowanie przy odpalaniu xp - ale to chyba po wlaczeniu konta goscia czy naprawde nie mozna tego jakos
Piotr Palusińs...2/2 02 Gru 2007
Dlaczego w WinXP Pro w kreatorze skanowania nie mozna wybrac mniejszej rozdzielczosci niz 150 DPI? Probuje wpisac wartosc recznie lub przestawic suwakami i ponizej 150 sie nie da. Czy mozna w rejestrze windows to zmienic ? Lub w jakis inny sposob..
pioruns8/8 02 Gru 2007
Witam Posiadam laptopa ASUS A6M dzisiaj rano podlaczylem laptopa skretka i wszystko bylo ok. Wyszedlem z pokoju oczywiscie zamykajac go na klucz. Jakie bylo moje zdziwienie ze po przyjsciu do pokoju kolo zegarka zauwazylem ikonke sieci (dwa koomputerki) i napis: kabel sieciowy odlaczony. Zmienilem zatem przewod, podpialem sie do 2 switcha i nic. Komp nie wykrywa podlaczenia kabla. Na
pioruns13/13 01 Gru 2007
Witam. Jak przenieść wszystkie ustawienia konfiguracji, hasła do stron, listę adresów z Firefoxa 2 z systemu przed instalacją do nowego systemu po instalacji? Znalazłem jedynie eksport-import zakładek. -- Mrzafka mrzafka@deszcz.com.pl
Wojtek9/9 01 Gru 2007
Posiadam zainstalowany Win XP Media Center z polską nakładką.Wszystko jest po polsku a IE7.0 został w wersji UK. Wersja polska nie cche się zainstalować. Wiem, że była możliwość spolszczenia tej wersji IE do wersji polskiej. Gdzie mogę znaleźć taki plik spolczający? Pozdrawiam. Sławomir --
Michal Kawecki3/3 01 Gru 2007
gosc ma zainstalowany org xp prof zgubil numer a musze mu na szybko przeinstalowac gdzie to mozna w rejestrze znalezc?
MichaelData2/2 01 Gru 2007
"Rafał" nawydziwiał(a) w wiadomości ID news:firj7t$dc5$1@nemesis.news.tpi.pl > gdzie w rejestrze jest to zapisane bo gosc zgubil naklejke a musimy > przeinstalowac Ile razy jeszcze to wyślesz zamiast pomyśleć? http://www.google.pl/search?hl=pl&q=keyfinder&lr= -- Michael________ ______/) /\ | /\ "Truth is a simple place, here for us all to see, reach as it comes to you as it comes
nm3/3 01 Gru 2007
Witam, byc moze ktos podpowie, jak spowodowac, aby po starcie systemu nastapilo automatyczne zalogowanie uzytkownika (to wiem, jak), ale zeby po zalogowaniu stacja ulegla zablokowaniu tak, jak po ctrl+alt+del ->"zablokuj komputer" (tego wlasnie nie wiem). Automatyczne zalogowanie uzytkownika jest warunkiem koniecznym dla dzialania programu ladujacego sie na starcie po powrocie
Saiko Kila10/10 01 Gru 2007
Witam, czy w jakiś sposób da się zmusić Vistę 32-bit żeby nie zajmowała pamięci między 3 a 4 GiB? Jest notebook który ma zainstalowane 4 GiB, ale Vista widzi tylko 3,0 (3071 MiB). Poczytałem trochę artykułów, z których wynika że to może być kwestia ustawień w BIOSie, czyli zmuszenie do zajęcia pamięci powyżej 4 GiB (chodzi oczywiście o adresy wirtualne czy jak to jest po polsku a
JoteR4/4 01 Gru 2007
Witam wszystkich kolegów serdecznie ! Problem stary i pewnie bym do niego nie wracał, gdyby nie to, ,że przyszło mi instalować na PC-nówce oprogramowanie ... XP Pro pozwala utworzyć aż 4 PARTCJE PODSTAWOWE lub 3 PODSTAWOWE + nieskończenie wiele logicznych. Moje pytanie ... po co KILKA partycji podstawowych, kiedy to się przydaje/wykorzystuje ??? Patrząc wstecz instalując dwa
Michal Kawecki2/2 01 Gru 2007
Witam grupowiczow. Nie jestem pewien czy to dobra grupa do tego tematu ale innej nie moglem znalezc. Chcialem zapytac jaka jest szansa odyskania bazy sql w momencie gdy zostala ona zmieniona czyli odtworzona z nie tego archiwum. Tzn Jest program pracujacy na bazie sql, dzsiaj odtworzylem baze ale nie z tego archiwum co trzeba a kopi zapasowej nie posiadam poniewaz nie wiedzialem ze na