Proporcjonalna czcionka Temat: Re: Windows7 nie wstaje
Autor: Michal Kawecki Data: 07 Paź 2011
Odwołania: 1 2 3
Dnia Fri, 7 Oct 2011 14:55:31 +0200, Marcin napisał(a):
> Użytkownik "Michal Kawecki" <kkwinto@o2.px> napisał w wiadomości > news:1batjv8plvx49$.dlg@kwinto.prv... >
>>> Żeby było smieszniej, przy próbie instalacji całego systemu od początku, >>> dostaję info, że posiadany system jest niezgodny z tym który mam na >>> płycie. >>> Komedia.
>> >> No bo nie jest zgodny. Co w tym śmiesznego?
> > Jak to niezgodny? Z tej płyty dołączonej do systemu instalowałem dokładnie > ten windows 7. I ten windows nie wstaje ... i nie daje sie naprawić. >
>> Odpal płytkę instalacyjną z tą samą wersją Visty co na dysku i napraw >> system.
> > Systemem jest windows7 widziany przez easyBCD jako vista
Jasne. Odpowiadając widziałem tylko koniec postu, a tam była mowa o Viście, stąd nieporozumienie.
>> Ewentualnie ręcznie przekopiuj skądś katalog \Boot oraz plik bootmgr na >> dysk c:, a następnie wgraj ręcznie kod bootmanagera Visty/Win7 do MBR i >> ustaw mu parametry. EasyBCD powinien w tym pomóc.
> > I teraz cos możesz doradzić?
Zrób to, co napisałem w ostatnim zdaniu. Windows 7 nie korzysta już z pliku Boot.ini. Konfiguracja jego bootloadera jest zapisywana w pliku \Boot\BCD. Wystarczy podegrać ten folder i plik bootmgr na jakąkolwiek partycję podstawową i poprawić tę konfigurację jakimś narzędziem, np. poleceniem Bootrec.exe /RebuildBcd. Partycja ta musi zostać oznaczona jako aktywna, do jej sektora startowego musi zostać wgrany kod ntloadera poleceniem bootrec /fixboot, a do MBR dysku musi zostać wgrany główny kod startowy poleceniem bootrec /fixmbr. I to już cała naprawa.\ Jak używać narzędzia Bootrec.exe w środowisku odzyskiwania systemu Windows (Windows RE) do rozwiązywania problemów z uruchamianiem systemu Windows Vista (i Windows 7) http://support.microsoft.com/kb/927392
M. [Windows Desktop Experience MVP] /odpowiadając na priv zmień px na pl/ https://mvp.support.microsoft.com/profile/Michal.Kawecki