Proporcjonalna czcionka Temat: Re: Win XP - jak sprawdzić czy system był aktywowany ?
Autor: Kuba Data: 11 Gru 2008
Odwołania: 1
Użytkownik "Kuba" <qubawro@poczta.pl> napisał w wiadomości news:ghpd16$i8q$1@news.interia.pl...
> Dostałem Windowska XP Home Pl OEM ( książeczka, płyta CD z hologramem, > naklejka CoA z serialem - wszystko oczywiście oryginalne) - jako, że ja > już mam na swoim oryginała, chciałbym go sprzedać i mam pytanie: > 1. ponoć nie był aktywowany, ale 100% pewnościnie mam, czy jest mozliwość > sprawdzic czy nr seryjny na moim CoA był aktywowany, np dzwoniac do > infolinii Microsoftu?, najłatwiej byłoby zainstalować na jakimś "gołym" > kompie, ale wtedy gdyby okazało się że udało sie go aktywować byłoby już > po ptokach. > Czy jednak może taka aktywacja nie jest odnotowywana na serwerach > Misrosoftu i wygląda to jakoś inaczej i istnieje możliwość kolejnej > aktywacji systemu zainstalowanego tym serialem na innym kompie, ale w > takim razie po co by ona w ogóle była ? > Ogólnie chodzi mi czy jesli załóżmy ten windows został aktywowany to na > innym kompie da sie go aktywować raz jeszcze i jak można sprawdzić > nie/aktywacje nr seryjnego > 2. wiem, że parę lat temu zmieniły sie zasady sprzedaży oemów w Polsce, > czy teraz XP-eka w tej formie można legalnie odsprzedać bez kompa/części > komputerowej i bez faktury? czy wystarczające jest oryginalna płyta z > WinXP, naklejka CoA z serialem i książeczka > > pozdrawiam Kuba
dzięki chłopaki za rady