Proporcjonalna czcionka Temat: Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:
Autor: Piotr Krzyżański Data: 07 Sty 2011
Odwołania: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Użytkownik "Michal Kawecki" <kkwinto@o2.px> napisał w wiadomości grup dyskusyjnych:19jtnt3a0masf$.dlg@kwinto.prv...
> Dnia Fri, 7 Jan 2011 01:38:17 +0100, Piotr Krzyżański napisał(a):
>> Co powielam - ja nie chronię swojego serwera pocztowego i jego >> portu hasłem, więc albo źle zrozumiałeś o czym piszę, albo szukasz >> zaczepki - w takim przypadku służę uprzejmie.
> > Popatrz - ja pisałem, że serwery MTA nie stosują między sobą autoryzacji > smtp (patrz obszerną wypowiedź n/t roli portu 25), i że gdyby coś > takiego założył admin smtp.wp.pl, to admini innych MTA zjedli by go z > butami. Na co Ty piszesz mi, że serwer onetu wysyła (pocztę? stosując > autoryzację??), i żebym poczytał sobie o autoryzacji na jakiejś stronce. > Cały czas stosując błędne słownictwo przejęte z owej stronki.
Stronka, jak każda inna. Pisałem o Undelivered Mail Returned to Sender, na co Ty piszesz coś o zjadaniu w butach.
> Jeśli ktoś kogoś tu źle zrozumiał, to służę podpowiedzią. > Choć osobiście uważam temat za wyczerpany. >
>>> I w ten sposób zablokujesz sporą ilość Bogu ducha winnych małych >>> serwerów MTA. BTW o multihoming słyszałeś?
>> >> E, tam - do tego mam Email whitelists, ale nie wiem co z tym >> wspólnego ma multihoming
> > Ma - bo nie da się w praktyce założyć wielu rekordów PTR dla > pojedynczego adresu IP.
W praktyce można i w zasadzie jest coraz częściej stosowane, właśnie ze względu na wirtualne hosty. (Multiple Reverse DNS Entries) czy to jest dobre, to już inny temat. Poszukaj w Internecie ilu adminów wdrożyło Sender Id filtering na serwerach Exchange, który daje taką możliwość od wersji 2003 z SP2... A Ty wspominasz mi o jakichś małych, Bogu ducha winnych serwerów MTA. Wojna ze spamem nie jest prosta, ale można zaprząc jeszcze więcej narzędzi -wywalić bez rekordu mx, dns black hole, filtrowanie HELO/EHLO W sumie można konkretnie zatroszczyć się o spam, ale trzeba uważać, żeby się nie zamotać tym wycinaniem.
>>>> Przecież SPF, o którym wspominasz jest rozbudową tej metody >>>> i służy między innymi do wychwycenia mali z z fałszywym adresem nadawcy
>>> >>> Niezupełnie. RevDNS a SPF to dwie całkiem odmienne metody weryfikacji >>> autentyczności hosta.
Kolejny raz chciałem zauważyć, że nigdzie nie napisałem, że to są te same metody, gdzie jednak protokół SPF też ma swoje wady - na przykład PRA Piciu
01 Sty 2011"Przebojów" z OE ciąg dalszy:W.P.
01 Sty 2011|- Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy :Grzegorz Niemirowski
01 Sty 2011|  \ EW.P.
01 Sty 2011|     \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy :Piotr Palusiński
01 Sty 2011|        |- Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy :Grzegorz Niemirowski
01 Sty 2011|        |  \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy :Piotr Palusiński
01 Sty 2011|        |     \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy :Grzegorz Niemirowski
01 Sty 2011|        |        \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy :Piotr Palusiński
01 Sty 2011|        |           \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy :Grzegorz Niemirowski
01 Sty 2011|        |              |- Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Michal Kawecki
01 Sty 2011|        |              |  |- Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Piotr Palusiński
01 Sty 2011|        |              |  \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Piotr Palusiński
02 Sty 2011|        |              |     \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Delta
02 Sty 2011|        |              |        \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Grzegorz Niemirowski
02 Sty 2011|        |              |           |- Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:JoteR
02 Sty 2011|        |              |           |- Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Piotr Palusiński
03 Sty 2011|        |              |           |  \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Przemysław Ryk
03 Sty 2011|        |              |           |     \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Grzegorz Niemirowski
03 Sty 2011|        |              |           |        \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Przemysław Ryk
03 Sty 2011|        |              |           |           |- Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Piotr Krzyżański
03 Sty 2011|        |              |           |           |  \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Przemysław Ryk
03 Sty 2011|        |              |           |           |     \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Piotr Krzyżański
03 Sty 2011|        |              |           |           \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Grzegorz Niemirowski
02 Sty 2011|        |              |           \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Michal Kawecki
01 Sty 2011|        |              \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy :Piotr Palusiński
01 Sty 2011|        |                 \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy :Grzegorz Niemirowski
01 Sty 2011|        |                    \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy :Piotr Palusiński
02 Sty 2011|        \ EW.P.
02 Sty 2011|           \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy :Piotr Palusiński
02 Sty 2011|              \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy :Grzegorz Niemirowski
03 Sty 2011|                 \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy :Piotr Palusiński
03 Sty 2011|                    |- Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Michal Kawecki
03 Sty 2011|                    |  \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Piotr Krzyżański
03 Sty 2011|                    |     \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Michal Kawecki
03 Sty 2011|                    |        \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Piotr Krzyżański
03 Sty 2011|                    |           \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Michal Kawecki
03 Sty 2011|                    |              \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Piotr Krzyżański
04 Sty 2011|                    |                 |- Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Michal Kawecki
04 Sty 2011|                    |                 |  \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Piotr Krzyżański
05 Sty 2011|                    |                 |     \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Michal Kawecki
05 Sty 2011|                    |                 |        |- Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:MichaelData
05 Sty 2011|                    |                 |        |  \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Piotr Krzyżański
05 Sty 2011|                    |                 |        \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Piotr Krzyżański
05 Sty 2011|                    |                 |           |- Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Piotr Palusiński
07 Sty 2011|                    |                 |           \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Michal Kawecki
07 Sty 2011|                    |                 |              \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Piotr Krzyżański
07 Sty 2011|                    |                 |                 \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Michal Kawecki
07 Sty 2011|                    |                 |                    \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Piotr Krzyżański
04 Sty 2011|                    |                 \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:MichaelData
04 Sty 2011|                    |                    \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Piotr Krzyżański
04 Sty 2011|                    |                       \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:..::Wiskoler::..
04 Sty 2011|                    |                          \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:Piotr Krzyżański
04 Sty 2011|                    |                             \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy:MichaelData
03 Sty 2011|                    \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy :Grzegorz Niemirowski
03 Sty 2011|                       \ Re: "Przebojów" z OE ciąg dalszy :Piotr Palusiński
02 Sty 2011\ Re: "Przebojów" z OE ci?g dalszy:Adam Koltowski