Proporcjonalna czcionka Temat: Re: Problem z instalacja Windowsa
Autor: Chopin Data: 15 Paź 2010
Odwołania: 1
Użytkownik "Piotr Nitecki" <pnitecki@kopiarka.com> napisał w wiadomości news:i99u9u$4u4$1@news.onet.pl...
> Witam > > Mam taki problem który mi sie zdarzyl po raz pierwszy..nie moge > zainstalowac > zadnego systemu na Lenovo R500. Szukalem juz w necie chyba z 10godz > rozwiazan i zadne nie dziala, komputer ma naklejke Vista wraz z nr. Cd-key > ale niestety nie ma opcji odzyskania systemu który prawdopodobnie zostal > usuniety w trakcie instalacji Windowsa. Na komputerze poprostu nie moge > zainstalowac zadnego systemu próbowalem Viste, XP, czy 7 i w przypadku 7 i > Visty pokazuje jakis blad jeszcze w trakcie instalacji w dosie a w > przypadku > Win XP caly czas pokazuje niebieski ekran, udalo mi sie juz nawet niby > przejsc przez instalacje i system mial sie zaladowac a tutaj znowu blue > screen. Próbówalem juz z Win XP wszystkiego czyli zmiane w biosie z AHCI > na > Compatibility, zgralem windowsa ze sterownikami AHCI programem nLite i > caly > czas to samo, Blue Screen. Skonczyly mi sie pomysly, sprzet jest sprawny > np. > Knoppix mi sie odpalil bez problemu ale nie moge zaladowac zadnego > Windowsa, > nie mam niestety Recovery CD komputer byl wziety z firmy (moze macie > pomysl > skad to pociagnac) Pomózcie bo skonczyly mi sie pomysly z tym Lenovo..i > ogólnie co za porazka zeby nie móc zainstalowac normalnie windowsa, na > stronie LENOVO sa jakies instrukcje ze trzeba podlaczyc stacje dyskietek i > przed wgraniem windowsa zaladowac sterowniki AHCI ale nie mam zewnetrznej > stacji a pozatym zrobilem to programem nLite który tez nic nie pomógl. > Jakies pomysly? pozdrawiam >
Na dysku powinna być partycja recovery. Dostęp do niej odbywa się poprzez wciśnięcie "niebieskiego" przycisku podczas startu komputera. W przypadku gdy partycja recovery jest uszkodzona lub po prostu z jakiś powodów jej nie ma, można zainstalować system z płytki OEM. Jeżeli ktoś ze znajomych ma laptopa z tej serii to może Ci wygenerować płytki recovery, ew. niech umożliwi skopiowanie (sklonowanie) partycji recovery. Problemy, o których piszesz wynikają raczej z niesprawności sprzętu. Przetestuj w pierwszej koleności dokładnie pamięć, tak jak sugerują inni koledzy. Pozdrawiam,
Chopin "Gdynia Moje Miasto" stawnanet@wUpE.pEEl