Proporcjonalna czcionka Temat: Re: Chłodzenie wiatrakiem -- WXP
Autor: Eneuel Leszek Ciszewski Data: 30 Sie 2011
Odwołania: 1 2
"Q" j3ii7o$lve$1@news.task.gda.pl
> Nie, ale mozesz zainstalowac speedfan'a: > http://www.almico.com/sfdownload.php > Ma sporo wad, ale na razie lepszego softu nie znalazlem.
Używałem kiedyś tego, ale było marudne, duże i kłopotliwe ogólnie. Wolałbym coś, co po prostu przestawia temperaturę włączania się wentylatora i wyskakuje z pamięci, której mam zaledwie 2 GiB... Na szczęście mam tutaj WXP, który nie jest tak RAMożerny jak W7, ale mimo tego zapotrzebowanie na pamięć ma spore.
> Nie masz w Biosie wyboru czy wiatrak ma chodzic
Nie mam. Sprawdziłem, zanim posłałem post.
> wolno, ale permanentnie vs wlacz/wylacz? > U mnie jeszcze jest wybor: PWM / Voltage > i na Voltage chodzi ciszej (wolniej).
Wyczyściłem (odkurzaczem) okolice wiatraka -- jest teraz o 40 stopni Celsjusza chłodniej. Ponownie problemem jest przegrzewanie związane z kartą grafiki (jakaś ATIRadeon) które objawia się dopiero w wysokiej (30 stopni Celsjusza) temperaturze otoczenia (zwykle mam w pokoju od 20 stopni Celsjusza do 22) i szarpaniu grafiką oraz niepojęte ;) zawieszanie się systemu związane z koniecznością ;) apgrejdowania się Flash Playera -- oczywiście zabraniam mu apgrejdowania się... -=- Innymi słowy -- na razie wisielczego problemu nie mam. :)
.`'.-. ._. .-. .'O`-' ., ; o.' eneuel@@gmail.com '.O_' `-:`-'.'. '`\.'`.' ~'~'~'~'~'~'~'~'~ o.`., o'\:/.d`|'.;. p \ ;'. . ;,,. ; . ,.. ; ;. . .;\|/....