Proporcjonalna czcionka Temat: poblokowane konta a zmiana/zdjecie hasla
Autor: TomTom Data: 21 Lip 2008
Odwołania:
W viscie bylo 1 konto - uzytkownik o prawach administratora. Ktos złośliwie zmienił hasło - i w tej chwili brak jest dostępu do czegokolwiek. Nie działa tryb awaryjny (bez podania hasła), nie daje sie zalogować na administratora. Googlowałem i sciągnąłem mini-dystrybucję linuxa na cd, która pozwala na zdjęcie hasła. Niestety wyskakuje komunikat o nieprawidłowej fladze ntfs i system plików jest read-only. Widzę potem informację żeby uzyskać dostęp do read / write muszę zamontować system ntfs i w tym celu muszę uruchomić viste w trybie awaryjnym i uruchomić chkdsk poczym poprawnie zamknąć. Nie mam tego jak zrobić bo... nie znam hasła. Programem hiren's boot disc dostałem się do danych w trybie read/write, sprawdziłem chkdsk (zero błędów), poprawnie zamknąłem i ... nic, dalej linux działa w read-only. Tracę pomysły. Poza tym nie mam jak zbackupować danych, bo dostęp do katalogów z dokumentami itd jest zabroniony. Jedynie wpuszcza mnie na pulpit. Mówię oczywiście o sytuacji gdy uruchamiam system z cd (hiren's), o viscie można zapomnieć. Jakieś rozwiązanie?