Proporcjonalna czcionka Temat: Zdalne zamykanie Windows Vista/7
Autor: MARCIN Data: 02 Lut 2010
Odwołania:
Witam, nie wiem czy pisze na odpowiednia grupe, bo temat tyczy sie kilku rzeczy (Win7,sieci, Linux), ale problem na 99% lezy po stronie windowsa. Otoz jest sobie siec, z serwerem linuxowym, do tego serwera podłączony jest router Linksys, do ktorego z kolei podłączony jest ów problematyczny komputer z Windows 7 Home Premium. Problem polega na tym, że chce móc zamykać ten komputer zdalnie z serwera linuxowego za pomoca net rpc shutdown. Z serwera moge w ten sposob zamykac inne komputery (w tym również z Windows 7) podlaczone do tej samej podsieci, w której jest router. Z kolei ten problematyczny komputer mogę również zamykać zdalnie, ale tylko z komputera podpiętego do tego samego routera, a nie sprzed niego. Dlatego wydaje mi sie, ze wina jest albo po stronie windowsowego firewalla, albo musze przekierowac jakies porty z routera na ten komputer - przekierowalem 139 i 445 ale to nic nie dalo, dostaje blad NT_STATUS_ACCESS_DENIED czy cos w tym stylu. Bede wdzieczny za jakies sugestie, Marcin