Proporcjonalna czcionka Temat: X-fi XtremeGamer, Vista x64, irytujące "szarpnięcia" dźwiękiem
Autor: Przemysław Ryk Data: 01 Sty 2011
Odwołania:
Cześć wszystkim Od jakiegoś czasu - za cholerę nie mogę zlokalizować pierwszego wystąpienia - podczas odtwarzania dosłownie czegokolwiek, co ma w sobie audio (czy to muzyki w foobarze / AIMP2 / Winampie, filmiku na YouTube, filmu w SubEdit czy Media Player Classic), co jakiś czas - mniej lub bardziej regularnie - pojawia się wkurzająca przerwa. Po prostu dźwięk "szarpnie", wyciszy go na mniej niż sekundę i leci dalej z odtwarzaniem. Objawia się to w ten oto http://www.youtube.com/watch?v=aJe8O_uGsbE sposób. Słyszycie to "czknięcie" pomiędzy drugą, a trzecią sekundą? To właśnie to. Przepraszam, za jakość dźwięku, ale miałem do dyspozycji tylko słuchawki z mikrofonem, które do rozmów przez Skype wystarczają, ale do żadnych poważniejszych zastosowań się już nie nadają. Informacje o komputerze i systemie przedstawiają się następująco: - Core 2 Duo E8400 @ 3,97 GHz - DFI LanParty P45-T2RS (wbudowana karta dźwiękowa Realtek ALC889A, sterowniki w wersji 2.55) - 8 GB ram taktowanych efektywnie na 1060 MHz - GeForce GTX295 aktualnie z driverami w wersji 258.96 - X-Fi XtremeGamer aktualnie z driverami w wersji 2.18.0013 - X-Fi robi u mnie za główną kartę dźwiękową - Vista Business x64 PL, posadzony SP1 i kolejne aktualizacje (SP2 wywalił mi się z błędem przy instalacji, więc dałem sobie siana i tylko instaluję łatki z Windows Update). Ustawienia dźwięku - do codziennej pracy używam trybu Entertainment z kombinacją: - Speakers: 5.1 (mam zestaw Creative'a T6100) / SVM Off - EAX Effects: wyłączone - X-fi CMSS-3D: włączony z ustawieniem "Upmix Mode" na "Stereo Sorround", "Stereo Envelopment" na "50%" - X-fi Crystalizer: włączony, ustawienie "Amount" na 50% Podczas grania korzystam z trybu "Game", a tam włączone mam ustawienia: - Speakers: 5.1 (mam zestaw Creative'a T6100) / SVM Off - EAX Effects: włączone, EAX Effects Amount: 0,0 dB - X-fi CMSS-3D: włączony z ustawieniem "Upmix Mode" na "Stereo Sorround", "Upmix" na "Auto", "Stereo Envelopment" na "50%" - X-fi Crystalizer: wyłączony Szarpnięcia są obecne niezależnie od tego, czy używam trybu "Game" czy "Entertainment". Kombinowałem na wszelkie przychodzące mi do głowy strony, czyli: - instalacja sterowników do X-Fi w wersji 2.15.0004 - instalacja sterowników i oprogramowania z paczki SB X-Fi Series AuzenUAA Pack 1.5 (02/20/2010) (link wygrzebałem w tym wątku na PCLab.pl - http://forum.pclab.pl/topic/512339-Sterowniki-do-kart-Creativea-od-Daniela-K-UPDATE-8092010/) - próbowałem nawet jakoś ręcznie zmusić system do użycia driverów z paczki 2.18.0015 (http://support.creative.com/Products/ProductDetails.aspx?catID=1&subCatID=208&prodID=15853&prodName=X-Fi%20XtremeGamer&subCatName=X-Fi&CatName=Sound+Blaster&VARSET=prodfaq:PRODFAQ_15853,VARSET=CategoryID:1), ale niestety - wierzgały jak się tylko da i zainstalować nie dało rady (paczka jak na razie tylko dla Windows 7 - wiem). - wyłączałem zarówno CMSS-3D, jak i Crystalizer - niczego to nie rozwiązało, dalej w mniejszych lub większych odstępach czasu pojawia się to cholerne "szarpnięcie" Najgorsze w tym wszystkim jest to, że przez naprawdę długi okres czasu (prawie dwa lata mi wychodzi), takich cyrków i jaj nie było - do odtwarzanego przez X-fi dźwięku zastrzeżeń nie miałem, wszystko było płynnie i zgrabnie, efekty osiągane dodatkowymi pstryczkami, jak CMSS-3D czy Crystalizer mnie akurat przypasowały. Tymczasem coś się wzięło i pokićkało, a dzięki temu krew mnie już jasna zalewa. Jakieś pomysły, jaka jest przyczyna tych francowatych "szarpnięć" i jak się tego pozbyć?
[ Przemysław "Maverick" Ryk ICQ: 17634926 GG: 2808132 ] [ Destroying everything seems like the best option. ] [ (znalezione w necie) ]