Proporcjonalna czcionka Temat: Re: Wbudowany firewall dopuszcza wszystkie połączenia
Autor: Michal Kawecki Data: 05 Sty 2008
Odwołania: 1
Dnia Sat, 5 Jan 2008 12:13:49 +0100, Netx napisał(a):
> Wbudowany firewall Visty z tego co widzę pozwala wszystkim programom łączyć > się z Internetem. Czy można zrobić tak żeby domyślnie nie pozwalał nowym > programom się łączyć? Mógłby mnie pytać czy pozwalać, albo ewentualnie > mógłbym sam dodawać gdzieś ręcznie pozwolenia dla programów. > > W tej chwili np. mam program ftpTest i on domyślnie ma pozwolenie - bo się > łączy. Program ten napisałem sam i podejrzewam że jak wgram dowolny inny > program np. jakiś trojan to Vista też mu pozwoli się łączyć z kompem hakera > i nawet mnie nie poinformuje. Czy można to zmienić? > Przeglądałem tabelę wyjątków w ustawieniach zapory i tam jest zaznaczone > tylko "podstawowe operacje sieciowe". Mimo tego, z tego co widzę, Vista > dopuszcza wszelkie programy do korzystania z Internetu i o nic nie pyta. > Vista Home Premium.
Domyślnie firewall w Viście robi to co firewall robić powinien, czyli blokuje próby włamania do systemu _z_zewnątrz_. Blokady połączeń wychodzących nie ma. Opcjonalnie można ją włączyć, ale z uwagi na brak odpowiednich automechanizmów wszystkie programy i porty będziesz musiał ręcznie definiować w regułkach. Jeśli masz takie potrzeby to zainstaluj sobie jakiś bardziej rozbudowany program z posiadający kontrolę połączeń wychodzących. Jest tego masa. Możesz też wypróbować darmowy dodatek współpracujący z Viścianą Zaporą pn. Vista Firewall Control.
M. [Windows - Shell/User MVP] /odpowiadając na priv zmień px na pl/ https://mvp.support.microsoft.com/profile/Michal.Kawecki