Proporcjonalna czcionka Temat: Vista Business x64 - Menu Start
Autor: Przemysław Ryk Data: 28 Gru 2008
Odwołania:
Witam Zachciało mi się grzebania, to się dorobiłem małej zagwozdki, z którą mnie już szlag powoli zaczyna trafiać. Otóż w którymś momencie, z tego co się orientuję i pamiętam - po użyciu TuneUp Utilities 2009 i przenoszeniu ręcznym skrótów, zapętliło mi się Menu Start. Wyglądało to mniej więcej tak: Menu Start Wszystkie Programy Grupa 1 Grupa 2 Grupa 3 Programy Grupa 1 Grupa 2 Grupa 3 No to zacząłem grzebać. Do użycia poszły: - TuneUp Utilities 2009 - Tweak-VI 1.0 buil 1100 - ręczna wycinka skrótów do Menu Start / Start Menu - grzebanie po rejestrze po kluczach: * HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders * HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders Co chciałem osiągnąć? - poprzenosić skróty do zainstalowanego oprogramowania dla wszystkich użytkowników do jednej lokacji - dla wszystkich użytkowników do C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs - zwykłe kopiowanie skrótów Total Commanderem - poprzenosić skróty do zainstalowanego oprogramowania dla konkretnego usera (na razie tylko mnie) do C:\Users\Przemysław Ryk\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\ - skróty z grupy autostart dla wszystkich użytkowników miały znaleźć się w lokalizacji C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\ - skróty z grupy autostart dla konkretnego (na razie tylko jednego - mnie), zalogowanego użytkownika miały znaleźć się w lokalizacji C:\Users\Przemysław Ryk\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\ Na chwilę obecną sytuacja prezentuje się następująco: - nie mam "zapętlenia" Menu Start - Menu Start jest w katalogu C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs - niezależnie od tego, czy na "Wszystkie programy" wybiorę opcję "Otwórz" czy "Otwórz wszystkich użytkowników". Efektem końcowym miała być sytuacja, w której wszystkie skróty do programów na dzień dzisiejszy miały się pojawiać po wybraniu opcji "Otwórz wszystkich użytkowników". Natomiast system miał wiedzieć, że ewentualnie lokalizacja dla pojedynczego użytkownika jest w: C:\Users\Nazwa usera\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\ - Grupa autostart dla konkretnego użytkownika faktycznie jest uruchamiana i faktycznie automatycznie startują programy w niej umieszczone. Tyle tylko, że po wybraniu na niej opcji "Otwórz" i "Otwórz wszystkich użytkowników" przechodzę do jednej lokalizacji: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup. Miało być C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup dla wszystkich userów i C:\Users\Nazwa usera\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup dla konkretnego usera Przyznam szczerze, że już mi się zaczynają pomysły kończyć, gdzie czego szukać... :( Nie żebym miał fafdziesięciu użytkowników na konkretnej maszynie, ale krew mnie po prostu zalewa, że nie wiem, jak ten problem rozgryźć.
[ Przemysław "Maverick" Ryk ICQ: 17634926 GG: 2808132 ] [ Sam nie wiem co jest gorsze: bycie alkoholikiem czy seksoholikiem? ] [ W pierwszym przypadku Ci nie staje, w drugim nie ma czasu wypić... ] [ (z bloga Internetowego Obserwatora Mediów) ]