Proporcjonalna czcionka Temat: Ustawienia sieci - istny cyrk...
Autor: Przemysław Ryk Data: 05 Cze 2009
Odwołania:
Sytuację już kiedyś opisywałem - mam jedną kartę sieciową, a Vista twierdzi, że ma dwa połączenia sieciowe na dzień dobry ustawiane jako sieci publiczne. Próbuję przestawić ręczenie na prywatnie - niby się udaje. Wszystkie ustawienia pobierane są automatycznie z DHCP. Jednak pomimo poprawnego pobrania adresu bramy i serwera DNS systen wyświetla, że dostęp jest jedynie lokalny - brak możliwości korzystania z netu. Dogrzebałem się w rejestrze do kluczy: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\NetworkList HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\NetworkList\Profiles\{54196A60-C373-4F43-B97A-29470C33DA0E} Szukałem po nazwach połączenia sieciowego. Zrobiłem backup i zacząłem grzebać dalej. próbując dojść do ładu i składu, ale poległem. Po drodze miałem sytuację, że w Centrum sieci i udostępniania miałem diagramik: komputer --- wiele sieci --X-- internet. Przy próbie naprawdy dostawałem komunikat: "Na tym komputerze jest więcej niż jedno aktywne połączenie sieciowe. Odłącz lub wyłącz jedno z aktywnych połączeń, aby spróbować rozwiązać problem." Haczyk polega na tym, że nie mam za diabła jak wyłączyć owych połączeń, bo na liście niżej jest tylko jedno - Sieć niezidentyfikowana. Mogę ją przestawić na prywatną, nie mogę zmienić jej nazwy, a okno wyświetlane w opcji "Scal lub usuń lokalizacje sieciowe" jest puste. Wyrżnąłem rzeczone klucze z rejestru, skonfigurowałem parametry połączenia ręcznie. Na chwilę obecną mam dostęp zarówno do sieci lokalnej, jak i do internetu. Tyle tylko, że Centrum sieci i udostępniania wyświetla komunikat, że nie jestem połączony z żadną siecią. Pytanie - jak dojść z tym do ładu i składu? Tzn. by była: - faktycznie widziana jedna sieć lokalna (jak to ma miejsce) - aby ustawienia sieci pobierane były z DHCP - aby był dostęp do internetu - aby widziane były komputery w otoczeniu sieciowym - aby można było modyfikować ustawienia w Centrum sieci i udostępniania (sieć prywatna / publiczna, zmiana nazwy itp.) System to Vista Business x64 PL z SP1 i nowszymi łatkami.
[ Przemysław "Maverick" Ryk ICQ: 17634926 GG: 2808132 ] [ Moje aukcje na Allegro - http://tinyurl.com/al53a ]