Proporcjonalna czcionka Temat: Re: Sklonowanie Visty na większy dysk [OT]
Autor: Saiko Kila Data: 11 Gru 2008
Odwołania: 1
Proces Netx <user72cut-it-out@go2.pl> zwrócił błąd:
> Potrzebuję zrobić kopię dysku systemowego na większy dysk i mam > prośbę o polecenie programu do zrobienia tego - najlepiej > bezpłatnego bo znalazłem program Acronis ale on jest chyba > płatny. Ponieważ dysk źródłowy jest systemowy więc przypuszczam > że potrzebne będzie narzędzie na dysk/dyskietkę startową. > Dysk źródłowy: startowy, jedna partycja z systemem Vista 250GB > Dysk docelowy: 500gb pusty (potrzeba zapewne żeby się wgrał też > boot record) (ma się skopiować partycja 250gb a reszta zostać do > rozpartycjonowania). > Wiem że takich tematów jest dużo w Internecie, ale co znajdę > jakiś to się okazuje że muszę kupić program.
Zwykle używałem BootItNG do migracji Visty na nowe dyski, ale ostatnio nie dał rady - zablokował opcję kopiowania partycji pomiędzy dyskami (jeden na USB) i do tego miał jakiś problem z kopiowaniem. Użyłem najpierw Clonezilla do kopiowania dwóch Vist, a potem BootItNG do naprawienia, bo się nie chciało dobrze bootować. Clonezilla to system kopiowania oparty o linuksa i trzeba to wypalić na CD albo lepiej zrobić bootowalnego USB-Flasha.
Saiko Kila Unregistered Windows User #7.29581131e8