Proporcjonalna czcionka Temat: Jak bezpiecznie instalować Vistę Home Premium?
Autor: Netx Data: 22 Gru 2007
Odwołania:
Chciałbym zainstalować Viste Home Premium 32bit box i mam w związku z tym pytanie, czy mogę to zrobić w ten sposób jak niżej opisałem. Będzie to moje pierwsze zetknięcie się z tym systemem. Tzn. może sprecyzuję: chodzi mi o to że jak instalowałem WindowsXP to "domyślnie" za każdym razem podłapywał jakiegoś wirusa/trojana - jeśli miałem wpięty kabelek Internetu podczas instalacji (przed zaintalowaniem pożądnego firewalla). Czy z Vistą jest podobnie? Tzn. czy mogę bezpiecznie instalować Vistę z wpiętym Internetem, potem Autopatcher (ostatni czyli z sierpnia) i potem sobie ściągnę firewalla i zainstaluję - czy nie złapie od razu jakiego trojana/lub czegoś podobnego jeszcze przed ściągnięciem z internetu firewalla? Np. czy taka kolejność będzie bezpieczna: 1. zainstalowanie Visty z włączonym kabelkiem do Internetu (Ethernet) 2. Autopatcher z Sierpnia 3. Uaktualnienia automatyczne do Visty przez Internet (mam nadzieję że jest coś takiego w tym systemie) 3. doinstalowanie oprogramowania antywir+firewall (planuję McAfeeR VirusScan Plus - jest darmowy i w komplecie z firewallem i antyspamem. Rozważałem też Kaspersky ale nie podoba mi się że trzeba bulić co roku na przedłużenie licencji). Dziękuję i pozdrawiam, Marek