Proporcjonalna czcionka Temat: Excel i Google Dokumenty
Autor: Tomasz Siwiński Data: 31 Maj 2010
Odwołania:
Witam, chciałbym prosić o pomoc w odpowiedzi na następujące pytanie. Czy jest możliwe z poziomu Excela, wykorzystując makra i vba edytować i przesyłać dane do arkusza kalkulacyjnego umieszczonego na "Google dokumenty"? Problem jest następujący, mam skoroszyt Excela do, którego wprowadzam dane i na podstawie tych danych za pomocą makr tworzę trzy różne raporty wszystkie w excelu więc nie ma problemu plus jeszcze jeden dokument w Wordzie. Ostatnio muszę także uzupełniać dane w arkuszu kalkulacyjnym, który egzystuje na Google Dokumenty. Arkusz ten służy wielu osobom w różnych oddziałach firmy. Do tego arkusza trzeba wprowadzać dane, w formie kolejnych wierszy. Dane te są powieleniem tych danych, które mam w arkuszu Excelowym na swoim komputerze. Obecnie muszę je ręcznie przepisywać. Czy jest możliwe zautomatyzowanie tego procesu, na zasadzie kopiuj wklej? Wyobrażam to sobie tak: makro w Excelu otwiera stronę Google Dokumenty, następnie loguje się wykorzystując dane do zalogowania na odpowiednim koncie, otwiera się interesujący mnie arkusz, sprawdza który wiersz jest ostatni i do kolejnego wiersza wkleja dane z excela w odpowiednim układzie. Będę wdzięczny za odpowiedz jak to zrobić, ewentualnie za informację, że tego się nie da zrobić i mam sobie nie zawrać głowy i nie tracić czasu na szukanie rozwiązań. Pozdrawiam