Proporcjonalna czcionka Temat: Re: Excel 2010, tabela rozwijana z podwójnym wybore m
Autor: Cynio Data: 08 Cze 2011
Odwołania: 1
Nie wiem jak masz u?o?one dane, wi?c poni?szy przyk?ad jest stworzony dla danych gdzie w kolumnie A s? wojew?dztwa, w kolumnie B przypisane do nich miasta. Dane musz? by? posortowane przynajmniej po wojew?dztwach. Dodatkowo w kolumnie J umie?ci?em nazwy wszystkich wojew?dztw jako ?r?d?o dla pierwszego pola kombi. - dodaj? do arkusza dwa pola kombi, wst??ka deweloper, przycisk wstaw i ze zbioru formanty ActiveX wybieramy pole kombi. - W trybie projektowania kilkamy prawym klawiszem na pierwsze pole kombi, wybieramy w?a?ciwo?ci i nadajemy nazw? (w?a?ciwo?? name) polu "wojewodztwa", dodatkowo ustawiamy w?a?ciwo?? ListFillRange na zakres gdzie mamy wojew?dztwa (u mnie kolumna J). - Zamykamy w?a?ciwo?ci 1-go pola kombi i klikamy na w?a?ciwo?ci drugiego pola kombi. nadajemy mu nazw? "miasta" i zamykamy w?a?ciwo?ci. - Ponownie w trybie projektowania klikamy prawym na 1-sze pole kombi i tym razem wybieramy opcj? wy?wietl kod i wklepujemy poni?sze makro: Private Sub wojewodztwa_Change() Set pierwsza = Range("A:A").Find(what:=wojewodztwa) Set wszystkie = pierwsza Set znaleziona = pierwsza Do Set znaleziona = Range("A:A").Find(after:=znaleziona, what:=wojewodztwa) If znaleziona Is Nothing Then Exit Do Set wszystkie = Union(znaleziona, wszystkie) If znaleziona.Address = pierwsza.Address Then Exit Do Loop miasta.ListFillRange = wszystkie.Offset(0, 1).Address Range("A1").Select miasta.Value = pierwsza.Offset(0, 1) End Sub - zamykamy VBA, odklikujemy tryb projektowania i testujemy pola kombi. U mnie dzia?a -- Pozdr. Cynio