Proporcjonalna czcionka Temat: Re: Dokument Worda na podstawie danych z Excela
Autor: Siwek Data: 16 Maj 2010
Odwołania: 1
Znalazłem coś takiego, co wstawia dane do tabeli w wordzie. Nie wiem czy to rozwiązanie optymalne, ale mniej więcej o to mi chodziło. Po przerobieniu na moje potrzeby wygląda to tak: Dim objWord As Object Private Sub CommandButton1_Click() lp = Sheets("Arkusz1").Range("a1").CurrentRegion.Rows.Count nrzlec = Range("Arkusz1!a1").Offset(lp - 1, 0) + 1 Range("Arkusz1!a1").Offset(lp, 0) = Trim(TextBox1.Value) 'eksport do worda Set objWord = CreateObject("Word.Application") objWord.Visible = True With objWord .Documents.Open ThisWorkbook.Path & "\Zlecenie.doc" End With If TextBox1.Value <> "" Then objWord.ActiveDocument.Tables(1).Cell(2, 3).Range.Text = nrzlec End If FileCopy (ThisWorkbook.Path & "\Zlecenie.doc"), ThisWorkbook.Path & "zlecelmar.doc" Set objWord = Nothing TextBox1.Value = "" End Sub Mam jednak kolejne pytania. Jak się zabezpieczyć przed próbą otworzenia pliku "Zlecenie.doc" gdy jest on już otworzony. Wtedy makro się zatrzymuje i pojawia się komunikat że plik jest używany przez inną aplikację. Chciałbym ponadto aby zabezpieczyć strukturę pliku zlecenie, najlepiej jakby zapisać go pod inną nazwą a oryginał od razu zamknąć, ale tego nie potrafię zrobić, Próbowałem coś takiego, ale to nie działa:(Brak jest obiektu) FileCopy (ThisWorkbook.Path & "\Zlecenie.doc"), ThisWorkbook.Path & "zlecenie1.doc" Może jakaś podpowiedz?