Proporcjonalna czcionka Temat: Re: Największa procentowa wartość- Excel
Autor: Cynio Data: 07 Lut 2011
Odwołania: 1
On 7 Lut, 09:26, wi...@o2.pl (Drevis) wrote:
> Witam, > w praktyce potrzebuj? czego? takiego: mam kolumny z nazwami pracownik?w > na g?rze kolumny a na dole jest podsumowanie (czego? ;]) w procentach. > Chcia?bym ?eby Excel znalaz? mi kt?ra warto?? jest najwi?ksza, a > potem napisa? (przyk?ad): Najwi?cej procent uzyska? Pan (tutaj nazwa z > g?ry kolumny). Da si? zrobi? co? takiego?
Da si?, ja mam dwa sposoby: 1. Spos?b formu?ami Za???my ?e podsumowania masz w zakresie od A15:D15 do wiersza pod podsumowaniami (w tym przypadku do 16-tego) musisz skopiowa? nag??wki z kolumny (z wiersza 1). W kom?rce w kt?rej chcesz mie? tekst wpisujesz formu??: ="Najwieksz? warto?c uzyska? "&WYSZUKAJ.POZIOMO(MAX(A15:D15);$A$15:$D $16;2;FA?SZ) Wada tego rozwi?zania jest po pierwsze konieczno?? skopiowania nag??wk?w pod wiersz z podsumowaniami oraz w przypadku wyst?pienia dw?ch tych samych wynik?w formu?a zwr?ci nazwisko tyle jednej z os?b tej kt?rej dane s? bli?ej kolumny A. 2 Spos?b makrem Wrzucasz kod i je uruchamiasz : Sub wyszukaj() Dim p As Range Dim z As Integer Dim i As Integer Dim prac As String Dim maks As Double Set p = Range("A15:D15") 'zakres w kt?rym masz podsumowania z = p.Count maks = Application.WorksheetFunction.Max(p) prac = "" For i = 1 To z If Cells(15, i) = maks Then prac = prac & Cells(1, i) & ", " Next i Range("F1") = "Najwieksz? warto?? uzyska? " & prac End Sub W ten spos?b w kom?rce F1 wy?wietl? si? pracownicy kt?rzy maj? najwi?kszy wynik (nawet ten sam) -- Pozdr. Cynio