Proporcjonalna czcionka Temat: Dwa argumenty w polu IF
Autor: Marusialuk Data: 13 Kwi 2011
Odwołania:
Witam mam pytanie dotyczące pola IF Chciałbym je połączyć z funkcją AND i uzależić wynik od dwóch argumentów. Mam w Accessie bazę ok 400 kontaktów Każdy ma przypisaną jedna z pięciu opcji płci (Pan, Pani, Państwo, Panie, Panowie) oraz Stanowiska (Prezes Zarządu, Dyrektor, Przedstawiciel, Mecenas, Dyrektor oddziału, Dyrektor Zarządu i Właściciel). Nagłówek wiadomości ma wyglądać tak: <<Płęć>> ?Osoba_Imię_i_nazwisko? <<Stanowisko>> ?Nazwa_Firmy? ?Adres_ulica_i_nr? ?Kod_pocztowy? ?Miasto? Pole stanowisko ma nie wyświetlać nic w przypadku Właściciel albo Mecenas, i to udało mi sie osiągnać, ale w każdym innym przypadku ma uzależniać wyświetlany tekst od zarówno stanowiska jak i płci, ze względu na to że przy Pan i Prezes ma wyświetlać "Prezes", ale już przy Państwo i Prezes ma wyświetlać "Pan i Pani Prezes" itp itd. I to mi nie działa kod na którym wstępnie się chciałem oprzeć to: {IF {MERGEFIELD Stanowisko} = "Mecenas" "" "{IF {MERGEFIELD Stanowisko} = "Właściciel" "" "{IF { =AND ( {COMPARE {MERGEFIELD Stanowisko} = "Prezes Zarządu" }, {COMPARE {MERGEFIELD Płeć} = "Pan" } ) } =1 "Prezes" "" }" }" } I ten kod mi nie dziala? Czy można prosić o radę? może zabieram się za to ze złej strony, albo robię jakiś błąd logiczny w kodzie?
---- Wysłano z serwisu www.outlook.pl Forum, artykuły, porady o MS Outlook.