Proporcjonalna czcionka Temat: Re: Spis treści w Wordzie
Autor: pxd74 Data: 27 Lut 2008
Odwołania: 1
Adziu <vitalio@vp.pl> napisał(a):
> Mam dokument w którym utworzony został spis treści, dość obszerny bo aż na
6
> stron. Chciałem aby z tego spisu treści można było przechodzić do > określonego punktu w dokumencie. To nie problem. Ale problem pojawia się
gdy
> chcę przejść z dowolnego punktu w dokumencie do tego samego punktu w
spisie
> treści. Spis treści widziany jest jako całość i trzeba by było sformatować > go jako styl nagłowek1, ale wtedy spis treści staje się mało elegancki (
nie
> jest wyjustowany) i w razie jakichkolwiek aktualizacji trzeba od nowa > zmieniać formatowanie spisu treści. Czy jest na to sposób i ktoś mógłby mi > pomóc.
Możesz użyć takiego makra: Sub PrzejdźDoSpisuTreści() Dim spis As Range Dim i As Long, j As Long Dim kod As String Dim zakładka As String Dim zakres As Range Dim pozycja As Long For i = 1 To ActiveDocument.Fields.Count If Left(Trim(ActiveDocument.Fields(i).Code), 3) = "TOC" Then For j = 1 To ActiveDocument.Fields(i).Result.Fields.Count kod = Trim(ActiveDocument.Fields(i).Result.Fields(j).Code) If Left(kod, 9) = "HYPERLINK" Then pozycja = InStr(1, kod, """") zakładka = Mid(kod, pozycja + 1, InStr(pozycja + 1, kod, """") _ - pozycja - 1) If ActiveDocument.Bookmarks(zakładka).Range.Start <= _ Selection.Start Then Set zakres = ActiveDocument.Fields(i).Result.Fields(j).Result End If End If Next zakres.Select Exit For End If Next End Sub
Pozdrowienia pxd74
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/