Proporcjonalna czcionka Temat: Re: Jak wykryc ktora karta (IP_MAC) "smieci" w sieci
Autor: Michal AKA Miki Data: 17 Sie 2008
Odwołania: 1
Użytkownik "news.neostrada.pl" <pawelccp@tlen.pl> napisał w wiadomości news:g86qb2$96c$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Witam > > Mamy neostrade router i piec kompow w sieci jak podlaczam kabelek od usera > wszystkie aktywne swiatła zaczynaja mrugac jak pijane i zero internetu. > I tu moje pytanie jak programowo wykryc ktory komp smieci tak nadaje. > Mam tylko spis macow i ip userow ale fizycnie nie wiem po kabelkach ktory > to.
Najszybciej, to jednak bedzie hardware'owo, tj odpinajac kable i sprawdzajac, czy sie uspokaja. Ewentualnie "pseudo" software'owo tzn wpisywanie kolejnych MACow w liste zablokowanych. jesli chcesz sie bawic w wykrywanie sprawcy software'owo (analiza pakietow IP), to masz przed soba kawal drogi przez meke, szczegolnie na takim sprzecie typu SOHO. Zazwyczaj objawy, ktore opisujesz sa wynikiem zawirusowania komputera lub tez chamskiego (na maksa) sciagania w polaczeniach p2p (kiedy wysycany jest upload). Wiecej szczegolowych informacji znajdziesz na grupie pl.comp.sieci - jest ona bardziej odpowiednia dla twojego pytania Pozdrawiam Michal