Proporcjonalna czcionka Temat: Re: Jak użyć Excela do archiwizacji danych ?
Autor: strach Data: 12 Mar 2009
Odwołania: 1
"Lopez1234" <Nabumochodozor@o2.pl> wrote in message news:bb983045-c5ac-4a94-a9f1-fd9e719cc9bc@a39g2000yqc.googlegroups.com...
> Witam > Mam problem: > jak posłużyć się Excelem do archiwizacji danych a mianowicie > w 10 kolejnych komórkach A1 do J1 mam dane, które pochodzą z OPC > Serwera, ich > wartość zmienia się w czasie. Chodzi mi o utworzenie arkusza, który co > 5 - > 10 sekund będzie kopiował te 10 danych do kolejnego wiersza w arkuszu. > Jak > najprościej wykonać taki arkusz ?
Jeśli dobrze zrozumiałem, już masz zapewnione automatyczne zasilanie arkusza danymi, i chcesz tylko automatycznie zachowywać ich historię? Można ten efekt osiągnąć pisząc makro, przepisujące aktualne wartości wybranych komórek w dowolne miejsce (np. poniżej na tej samej zakładce lub na oddzielnej), na górze lub na dole listy. Byłoby wyzwalane automatycznie w jeden z trzech sposobów: 1. w reakcji na zmianę arkusza 2. co zdefiniowany interwał czasu 3. przez wywołanie z procesu aktualizującego, który zakładam że już masz. Dla metod 1 lub 2 można dodatkowo sprawdzać, czy dane bazowe się zmieniły od ostatniej archiwizacji, i archiwizować tylko jeśli tak. Zakładam też, że archiwizację chciałbyś uruchamiać z tego samego dokumentu (niekoniecznie DO tego samego), bo jeśli z innego to zostaje metoda 2 lub 3, a jeśli bawisz się w wyciąganie danych z arkusza bazowego "po kryjomu" (np. z dokumentu sieciowego z poziomu innego komputera), to tylko 2. Daj znać jak dokładnie byś chciał to napiszemy takie makro.