Proporcjonalna czcionka Temat: Re: [Excel] Jak wymusić przeliczenie arkusza?
Autor: eml Data: 08 Kwi 2008
Odwołania: 1 2
Użytkownik "Tajan" <tajan@interia.pl> napisał w wiadomości news:ftdql7$j3g$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> eml wrote:
>> Witam! >> >> problem jest następujący. >> Stworzyłem sobie funkcję podobną do SUMY.POŚREDNIE(109,..) z tym, ze >> uwzględnia ukryte kolumny (a nie tylko wiersze jak SUMY.POŚREDNIE) i >> sumuje wartości tylko z widocznych komórek. >> Mechanim funkcji jest bardzo siermiężny: można podać tylko adresy >> pojedyńczych komórek (baz zakresów) a sam silnik składa sie z wielu >> linijek >> If a3.EntireColumn.Hidden = False Then c = c + a3 >> >> a3 to jeden z argumentów funkcji >> c to zmienna przechowująca wynik funkcji >> >> I tu pytania: >> 1. Załóżmy, że kolejne argumenty funkcji można sprawdzać za pomoca >> pętli FOR EACH a(n) IN... Czy argumenty funkcji tworzą jakąś grupę >> obiektów na której można wykonać taką operację? >>
> > Konieczne jest do tego zadeklarowanie parametrów funkcji jako tablicy > argumentów (ParamArray), np: > > Function Funkcja(ParamArray Parametry() As Variant) > > będziesz mógł wtedy użyć konstrukcji: > > For Each arg In Parametry >
>> 2. Jak wymusić przeliczenie arkusza po odkryciu/ukryciu komórek >> będących argumentami funkcji? Od razu powiem, że kod np. >>
> > W kodzie funkcji uzyj instrukcji: > Application.Volatile > spowoduje ona, że Twoja funkcja będzie przeliczana każdorazowo podczas > wykonywania obliczeń. Nie nalezy jednak przesadzać z jej używaniem, bo > może spowolnić pracę arkusza. > > Tajan
Dzięki! Wiedziałem że ktoś mi pomoże. MVP nie przyznają byle komu Pozdrawiam eml