Proporcjonalna czcionka Temat: Błąd w Excelu 2007 - pełna powtarzalność
Autor: eml Data: 28 Lut 2008
Odwołania:
Witam. I przechodzę od razu do rzeczy. w komórce G3 mam taką sobie formułę. Mniejsza o to co ona wykonuje. W każdym razie działa: =JEŻELI(CZY.BRAK(WYSZUKAJ.PIONOWO(E3;'km_11_09_2007 rozbita'!C:C;1;FAŁSZ));0;WYSZUKAJ.PIONOWO(E3;'km_11_09_2007 rozbita'!C:G;4;FAŁSZ)) Kopiuję ją do H3, ale wyniku braku znaków dolara przy adresach formuła ewoluuje do: =JEŻELI(CZY.BRAK(WYSZUKAJ.PIONOWO(F3;'km_11_09_2007 rozbita'!D:D;1;FAŁSZ));0;WYSZUKAJ.PIONOWO(F3;'km_11_09_2007 rozbita'!D:H;4;FAŁSZ)) Modyfikuję więc (z klawiatury po wciśnięciu F2) do postaci: =JEŻELI(CZY.BRAK(WYSZUKAJ.PIONOWO(E3;'km_11_09_2007 rozbita'!C:C;1;FAŁSZ))... itd Sęk w tym że po wpisaniu zakresu C:C (a dokładnie po wpisaniu drugiej litery C) komputer zawiesza się. Nie można nic z nim zrobić. Pomaga tylko Alt+Ctrl+Del, ale nie zapisane dane zostają utracone. Przetestowałem ten plik i tę czynność na Excelu 2007 + Win XP SP2 wer 2002 i Excelu 2007 + Win Vista HB (sprawdzone na pięciu komputerach - niektóre były aktualizowane, niektóre nie). ZAWSZE występuje ten sam błąd: po wpisaniu drugiej litery C komputer zawiesza się i dane zostają utracone. Komputer zawiesza się tylko podczas edycji formuły skopiowanej. Można ją bez problemu wpisać z ręki "od początku" i działa bez zarzutu. Problem nie występuje przy pracy w Excelu 2003 lub XP (sprawdziłem) Podobna rzecz przytrafia mi się podczas edytowania ustawień strony do wydruku z podglądu wydruku (tzn. przechodzę do podglądu wydruku i potem do ustawień strony). Długo by opisywać sekwencję kolejnych czynności prowadzących do zawieszenia komputera ale jest to _w_pełni_powtarzalny_błąd - taki sam jak opisany powyżej. Od razu mówię, że aktualizacje oprogramowania i systemu oper nic nie dają a ich stan nie wpływa na działanie Excela 2007 w wyżej opisanych wypadkach. Mój informatyk zadał pytanie do Szanownego Microsoftu: Co tu robić? I odpowiedź: Jak masz pan wersję OEM to nie udzielamy pomocy... Ręce mi opadły Pytam więc Was, drodzy grupowicze: co robić? Przecież to wstyd, żeby 12 wydanie najpopularniejszego pakietu na świecie nadawało się na śmietnik! W przypadku poważnego odzewu służę plikiem na którym pojawił się ten bug. Plik ma w wresji Excela 2003 (*.xls) rozmiar ponad 44 MB, a jako *.xlsm (jest jedno makro VBA) - 43,6 MB. Danych jest więc sporo. I co Państwo na to? emel