Proporcjonalna czcionka Temat: IE8 - problem z błędnym certyfikatem zabezpieczeń (IE7 było ok)
Autor: IDKrzych Data: 13 Maj 2009
Odwołania:
Mam taki szczególny przypadek: - Stronka zwracająca tabele danych na podstawie wybranych kryteriów ... kryteria ustawiamy w "głównym" oknie ... a pobierane dane/tabele wyskakują zawsze w nowym okienku. I tu zaczynają się schody ;) ... cały serwis ma podłączony idiotyczny/błędny certyfikat zabezpieczeń (wystawiony na localhost.localdomain oraz z ważnością gdzieś z lipca 2008 !! :) - taka samoróbka certyfikatu) Przy wchodzeniu na stronkę oczywiście jestem informowany o problemie zabezpieczeń z możliwościami wyboru [Zamknij lub Kontunuuj (niezalecane)] --> zarówno IE7 jak i IE8 tak samo [ ... przy okazji wspomnę, że też troszkę bez sensu ta obsługa certyfikatów jest w IE, bo nie mam możliwości zobaczenia certyfikatu zanim nie potwierdzę informacji o "problemie' i nie zaryzykuję i wejdę na stronę -- dopiero wtedy wyświetla się certyfikat w adresie --> chyba wypadało by móc obejrzeć certyfikat zanim potwierdzę wejście, a nie W CIEMNO decydować ?!... ] Gdy wejdę, od teraz za każdym zwracanym wynikiem danych w NOWYM oknie IE8 ponownie wywala "problem z certyfikatem" --> problem w tym, że nawet ponowne potwierdzenie w nowym oknie nie pozwala już zobaczyć wyników. Na IE7 wystarczała zgoda przy wejściu na stronę ... teraz na IE8 nie jestem w stanie zobaczyć żadnych wyników przez ten "problem" ! Dodawałem stronę do zaufanych lokalizacji ... wyłączałem inne udogodnienia i NIC :( Najdziwniejsze jest to, że raz na średnio 10-30 wejść IE8 "zapomina" raportować problem przy wynikach w nowym oknie i wreszcie mogę coś podejrzeć ... ale troszkę to głupie polować na "sklerozę" IE8 ;) Oczywiście zmiana lub rezygnacja z tego idiotycznego certyfikatu nie leży w moich możliwościach (firma z której pobieram dane jest niereformowalna ;) ) Przyznam się, że nie widzę rozwiązania (na razie korzystam z VirtualPC postawiłem system z nieupdatowanym IE7) ... ale może ... .. w końcu to chyba jakiś efekt uboczny nowej polityki bezpieczeństwa IE8 ... Pomocy !! Pozdrawiam
IDkrzych